România consideră legătura trans-atlantică ca fiind esenţială pentru NATO şi este decisă să îşi repecte angajamentele asumate la nivel aliat privind alocarea a 2% din PIB sectorului apărării, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis.
„Preşedintele României a subliniat că ţara noastră consideră legătura trans-atlantică ca fiind esenţială pentru NATO şi a reafirmat hotărârea României de a respecta angajamentele asumate la nivel aliat privind alocarea a 2% din PIB sectorului apărării, dezvoltarea de capabilităţi de apărare şi participarea la misiuni şi operaţii NATO„, a comunicat Admnistraţia Prezidenţială, după întâlnirea preşedintelui cu generalul Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR) şi comandant al Forţelor SUA în Europa (USAREUR).
Iohannis a evocat şi „susţinerea fermă a ţării noastre pentru o abordare de tip 360 de grade a Alianţei Nord-Atlantice în gestionarea provocărilor şi riscurilor de securitate la adresa spaţiului euro-atlantic, provenind atât din vecinătatea estică a NATO, cât şi din cea sudică„.
La rândul său, generalul Curtis Scaparrotti a dat asigurări că „la nivel aliat, procesul de modernizare şi adaptare a NATO reprezintă o prioritate, fiind preconizate rezultate pozitive în aceste domenii, şi a evidenţiat eforturile aliate pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în Flancul Estic, care se vor reflecta în creşterea securităţii în regiune”.
„De asemenea, generalul Curtis Scaparrotti a subliniat aprecierea deosebită de care se bucură România în cadrul Alianţei Nord-Atlantice pentru implicarea şi activitatea prolifică naţională, atât în ceea ce priveşte participarea la misiuni şi operaţii în diferite regiuni, precum Balcanii de Vest şi Afganistan, cât şi în ceea priveşte eforturile naţionale în domeniul dezvoltării capabilităţilor de apărare. Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa a salutat rolul activ al ţării noastre în procesele de analiză din cadrul Alianţei„, a mai comunicat Administraţia Prezidenţială.
Interlocutorii au împărtăşit şi „aprecieri privind excelenta cooperare dintre România şi Statele Unite ale Americii în domeniul apărării„.
Din partea română, la întâlnire au fost prezenţi consilierii prezidenţiali Bogdan Aurescu şi Ion Oprişor, precum şi generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării.