Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, susţine că nu în toate sectoarele bugetare este nevoie de reducerea numărului personalului, existând domenii precum învăţământul, sau poliţia, unde este deficit de angajaţi.
În ceea ce priveşte soluţiile propuse de economistul şef al Băncii Naţionale privind reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar, Ludovic Orban îi „sugerează” acestuia „să înceapă cu BNR-ul reducerea”.
”Nu este prima afirmaţie, a mai făcut afirmaţii de genul acesta. Îi sugerez să înceapă cu BNR-ul. Să înceapă cu BNR-ul cu reducerea. Ascultaţi-mă! Apropo, nu poate cineva să hotărască… Sunt domenii de activitate unde personalul existent este deficitar, pot să vă spun, în educaţie e personal deficitar, mai ales în urbanul mic şi în rural, de asemenea în zona Poliţiei personalul este deficitar, s-a ajuns la descompletări ale secţiilor de poliţie, la un număr extrem de redus de poliţişti şi acolo e nevoie de completări. Sunt zone unde, într-adevăr, personalul este excedentar.
Nu contează neapărat numărul de angajaţi. Contează ce fac angajaţii, asta este important: ca ei să fie evaluaţi după nişte criterii foarte obiective, foarte simple, după prestaţiile pe care ei le realizează efectiv în funcţiile publice pe care le deţin”, a spus Ludovic Orban
Întrebat de ce în unele judeţe a crescut numărul subprefecţilor, fostul premier a răspuns că „şi înainte erau un prefect şi subprefect”, subliniind că nu au crescut schemele de personal ale prefecturilor.
„Există prefecturi unde au mai mulţi angajaţi decât au nevoie, există prefecturi unde au mai puţini angajaţi decât au nevoie din cauza faptului că angajaţii prefecturilor nu au fost incluşi în Legea salarizării unitare şi au rămas cu nişte salarii foarte mici, foarte mulţi oameni din prefecturi s-au mutat către administraţia locală”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.