Ministerul Finanțelor Avertizează asupra Posibilității Înghețării Salariilor în Sectorul Bugetar

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a lansat un semnal de alarmă, exprimând posibilitatea înghețării salariilor în sectorul public, în contextul amenințărilor de grevă generală din diverse domenii, printre care și personalul medical care solicită majorări salariale.

Întrebat despre posibilele măsuri pe care Guvernul le va lua pentru a gestiona aceste amenințări de grevă, ministrul Finanțelor a subliniat necesitatea de a aștepta finalizarea execuției bugetare pentru primul trimestru înainte de a lua decizii. „Trebuie să lăsăm trimestrul întâi să meargă cu execuția bugetară până la capăt și să vedem atunci dacă sunt necesare măsuri”, a declarat Boloș potrivit romaniatv.net

Referindu-se la impactul negativ al ratingului țării asupra costurilor și dobânzilor împrumuturilor guvernamentale, ministrul a evidențiat consecințele procedurii de deficit bugetar excesiv. „Ne costă rating-ul pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Sunt, dacă vreți, lucruri care s-au întâmplat în trecut„, a menționat el, subliniind ratingul actual al țării de BBB minus și dobânzile corespunzătoare.

Potrivit Agenției de evaluare financiară Fitch Ratings, ratingul ‘BBB minus’ atribuit României este susținut de calitatea de țară membră UE și de intrările de capital asociate care susțin convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică. Cu toate acestea, deficitele bugetare și de cont curent, istoricul modest în consolidarea fiscală și alte aspecte ridicate constituie provocări.

Fitch prognozează un deficit guvernamental de 6% în PIB pentru anul 2024 și unul de 6,4% în 2025 pentru România. Aceste estimări subliniază necesitatea unor măsuri responsabile și pragmatice pentru gestionarea resurselor financiare și menținerea stabilității economice în contextul actual.

În concluzie, situația financiară actuală impune prudență și abordări strategice pentru a asigura sustenabilitatea bugetului și pentru a răspunde cerințelor sociale și economice, cu respectarea echilibrului fiscal și a ratingului țării. Este necesară o abordare echilibrată și cooperativă între autoritățile guvernamentale, instituțiile financiare și societatea civilă pentru a naviga cu succes prin aceste provocări.