Măsura dizolvării companiei municipale Turistica București a fost aprobată în ședința de vineri a Consiliului general. Aceasta este prima dintre companiile municipale înființate de fosta administrație care este desființată în mandatul actualului edil general, Nicușor Dan.
Dizolvarea companiei municipale Turistica București, aprobată de CGMB
În Hotărârea adoptată de CGMB se menționează că ”în vederea punerii în aplicare, Consiliul de Administrație al societății Compania Turistică București S.A. va convoca Adunarea Generală a Acționarilor care va avea pe ordinea de zi dizolvarea societății și va face toate demersurile necesare că Adunarea Generală a Acționarilor convocată să se aibă loc în maxim 45 de zile de la dată adoptării prezenței hotărâri. Ulterior aprobării dizolvării societății Compania Turistică București S.A. în Adunarea Generală a Acționarilor convocată conform art. 2 din prezența hotărâre, Consiliul de Administratie are obligația de a selecta lichidatorii”.
În urmă cu câteva zile, primarul Nicușor Dan spunea că au început procedurile pentru desființarea acestei companii municipale.
„Nu avea contracte cu nimeni, trăiau angajaţii din capitalul social. 15 (salariaţi – n.r.) şi aveau şi un apartament închiriat destul de consistent, nu făceau nimic, aveau nişte chioşcuri, dar care nu au funcţionat începând cu pandemia, erau nişte chioşcuri de informare prin Bucureşti. Şi oamenii ăştia au încasat salarii degeaba”, a explicat primarul general al Capitalei.
Nicușor Dan explică de ce trebuie desființate cele mai multe dintre companiile municipale
Totodată, Nicușor Dan a insistat asupra faptului că trebuie desființate cele mai multe dintre companiile municipale.
„Problema companiilor trebuie privită global, în sensul că ele au fost înfiinţate, teoretic, pentru a presta mai ieftin nişte servicii publice, de exemplu iluminatul public sau îngrijirea arborilor din parcuri. Problema este, dacă noi ne uităm – punem înăuntru tot ce înseamnă salarii şi de directori şi de angajaţi – cât plăteam noi ca municipalitate înainte de aceste companii şi cât plătim după ce ele au fost înfiinţate şi vedem că pe multe sectoare plătim cu 30%, cu 40%, cu 50% mai mult. Ăsta este motivul pentru care ele trebuie desfiinţate”, a mai spus Nicușor Dan.