PENSIILE SPECIALE ALE PARLAMENTARILOR au fost ELIMINATE

Plenul reunit a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care reprezintă 1,38% din numărul total al pensiilor speciale în plată.

Primul proiect privind eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor a fost depus de USR în 2017, imediat după intrarea în Parlament. Nu a avut succes însă în timpul majorității PSD. Proiectul votat astăzi a fost depus în această sesiune legislativă de social-democrați. Proiectele PNL și USR au fost respinse în comisia de Statut. Compromisul a fost acceptat de actuala majoritate, pentru a exista un vot în plen miercuri.

Deși face parte din Coaliția de guvernare, UDMR a votat împotrivă și i-a acuzat pe ceilalți de demagogie și populism.

Reprezentanții Uniunii au subliniat că după acest vot rămân în plată pensiile pentru magistrați, pentru personalul din Ministerul de Interne, pentru cei din Ministerul Apărării, pentru diplomați sau pentru cei din serviciile secrete.

„Restul de 99% rămân neschimbate. Demagogia și populismul au atins cote maxime, partidele politice sunt la un pas de a arunca praf în ochii electoratului. UDMR a spus că pensiile trebuie limitate sau eliminate pentru toate categoriile sau să fie impozitate cu 99%”, a spus reprezentantul UDMR. Uniunea a insistat pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.

Într-o competiție despre cine a contribuit cel mai mult pentru eliminarea pensiilor speciale, USR a reamintit că a depus proiectul încă de la începutul sesiunii trecute.

Dan Barna a subliniat că „pensiile speciale sunt o rușine pentru țară” și că începe o reparație.

„Reparăm puțin dintr-o reparație uriașă de care are nevoie România. Ne mai spălăm puțin obrazul față de această țară”, a adăugat liderul USR.

Iar PSD a cerut guvernului să dea rapid o Ordonanță de Urgență pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.

Social-democrații au refuzat însă, când au avut majoritatea în Parlament, să voteze vreun proiect legislativ privind eliminarea pensiilor speciale. Schimbarea de optică a apărut după intrarea în Opoziție, iar puterea în partid a fost preluată de Marcel Ciolacu.

„Nu am înțeles de ce nu ați făcut acest lucru anul trecut, erați prim-ministrul României. Aveați o majoritate, trecuse guvernul prin Parlament. Nu am înțeles, domnule Barna, de ce împreună cu domnul prim-ministru nu ați dat o OUG. Cine vă ține de 50-60 de zile să dați această Ordonanță, să faceți dreptatea până la capăt”, a fost mesajul transmis de președintele PSD de la tribuna Parlamentului.

El a cerut ca demersul privind eliminarea pensiilor speciale să continue și după votul de miercuri.
Sursa