Medicul Radu Țincu a vorbit, luni seară, în emisiunea „Dosar de Politician”, despre „Legea Vaccinării” și despre faptul că vaccinarea împotriva COVID-19 nu va deveni obigatorie odată cu adoptarea proiectului legislativ.
„Cred că s-a creat o confuzie. Vaccinarea pentru COVID-19 care a fost luată în discuție și toată lumea a crezut că la ea se face referire, în mod evident nu va fi obligatorie. Acest lucru este recomandat inclusiv de către Comisia Europeană. Vaccinurile sunt noi, există această neîncredere a unei părți a populației în acestă tehnologie și contextul face ca vaccinarea să nu fie obligatorie„, a spus medicul.
Proiectul de lege pentru vaccinarea obligatorie ar fi util în cazul apariției altor epidemii
„Sunt alte epidemii care pot sa apară și textul legi la acestea face referire. Într-o situație aparte, cum ar fi o comunitate în care apar cazuri de rujeolă, de gripă sezonieră, în contextul în care există vaccinare și o schemă de vaccinare asumată, în acele condiții se poate impune vaccinarea obligatorie. Marea temere a populației este că după ce această lege va fi adoptată, oamenii vor fi forțați să se vaccineze.
Dincolo de textul legii, eu sunt convins că trebuie specificat, este un termen mult prea larg nu poate să rămână că “în condiții de pandemie, vaccinarea rămâne obligatorie”. Putem avea pandemii cu virusuri care nu sunt mortale, au au mortalitate mică, sau putem avea pandemii cu virusuri letale, unde fără vaccinare oamenii vor muri decimați. Cred că textul legii va fi însoțit și de norme metodologice, în care să se explice amănunțit cum se realizează această vaccinare. Dacă va adoptat doar așa, va fi imposibil de aplicat, pentru că este atât de general încât nimeni nu va putea să-l aplice în realitate”, a declarat Radu Țincu.
Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie
S-a creat confuzie, luni, când a ieșit la iveală că în noul buget al Ministerului Sănătății există un paragraf care face trimitere la adoptarea unei legi a vaccinării, care prevede, printre altele, și vaccinarea obligatorie a populației. Legea va obliga Ministerul să facă un plan de vaccinare și să cumpere doze de vaccin.
Din paragraful respectiv, reiese că autoritățile fac demersuri pentru adoptarea unei legi care va obliga Ministerul să realizeze un calendar de vaccinare și să cumpere seruri.
Legea Vaccinării a fost trimisă în Parlament, prima dată în 2017, de Guvernul condus de Tudose. A fost aprobată de Senat, dar fost dezbătută în Camera Deputaților, acolo unde au fost introduse zeci de alte amendamente.