Vlad Voiculescu, demis săptămâna trecută de la Ministerul Sănătății, nu exclude varianta de a fi propus din nou de USR-PLUS pentru același post de ministru. Deși a stat mai puțin de patru luni la guvernare, el a fost unul dintre cei mai contestați miniștri și a intrat în diverse conflicte cu numeroși oficiali, lăsând în urma sa o listă lungă de nerealizări.
Vlad Voiculescu spune că USR-PLUS l-ar putea propune din nou pentru Ministerul Sănătății: „N-am văzut încă argumente prin care această variantă să fie complet scoasă de pe masă”
Coaliția de guvernare poartă o nouă rundă de discuții, luni, după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății. În acest context, fostul ministru a vorbit despre șansele de a prelua același portofoliu, susținând că nu a „văzut încă argumente prin care această variantă să fie complet scoasă de pe masă”. Momentul a avut loc într-un dialog la Europa FM:
„Suntem una dintre puținele țări unde există aceste contracte pe viață.
Ați propune o astfel de schimbare?
Nu numai dacă aș reveni, o să propun oricum. Și USR PLUS, prin noul ministru, că o să fiu eu sau altul, cu siguranță trebuie să o facă.
O secundă, cum să fiți dumneavoastră noul ministru?
Da, eu n-am văzut încă argumente prin care această variantă să fie complet scoasă de pe masă.
Adică, azi la negocieri, coaliția se duce cu numele dumneavoastră?
Asta e treaba Coaliției.”
Vlad Voiculescu, eșec pe linie la Ministerul Sănătății. „Marile realizări” din mandatul de ministru
Pe lângă controversele legate de atitudinea pe care a avut-o față de gestionarea pandemiei, fostul ministru Vlad Voiculescu a fost protagonistul mai multor stângăcii și gafe de comunicare, dar lasă în urma sa și o serie de „realizări”. Spre exemplu, surse din Ministerul Sănătății susțin că un împrumut de la Banca Mondială de 150 milioane euro era negociat pentru luna martie, dar nu s-a realizat, deși banii erau necesari pentru mai multe investiții majore, între care centrele de mari arși din Târgu Mureș, Timișoara și București (Spitalul ”Grigore Alexandrescu”).
Totodată, licitația privind execuția centrului de mari arși din Timișoara trebuia lansată încă din ianuarie, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat. Pentru celelalte două centre trebuiau pregătite Hotărâri de Guvern – nu s-a întâmplat nimic nici aici.
Aceleași surse mai susțin că un pachet de achiziții de echipamente ATI tot prin Banca Mondială a fost anulat. Nu mai ajunge astfel aparatura, inclusiv ventilatoare, necesară chiar pentru tratarea bolnavilor de COVID-19.
Nici în ceea ce privește un împrumut PforR de 500 milioane cu Banca Mondiala nu s-a mișcat nimic.
O altă „reușită” a Ministerului Sănătății în era Voiculescu e reprezentată de anularea licitației pentru șase acceleratoare de radioterapie, licitație ce fusese lansată anul trecut.
A fost anulată, de asemenea, și selecția de experți lansată pentru realizarea Strategiei de sănătate 2021-2027 și a Master-planurilor regionale.
Aceleași surse mai susțin că, în ultimele cinci luni de zile, au fost aprobate doar 20 de proiecte în cadrul programului de achiziții pe POIM, în valoare de 1,3 miliarde de euro. Este cel mai mare program de investiții în aparatura medicala. În total sunt 297 de proiecte, iar în perioada septembrie-decembrie 2020 fuseseră aprobate 150.
Nu a fost lansat nici programul pentru rețeaua de gaze medicale, rețeaua electrică și de mentenanță a echipamentelor medicale, deși acest lucru era programat pentru luna ianuarie.
Un alt eșec a fost reducerea bugetului AP-ATI față de anul trecut, asta în plină pandemie, când secțiile ATI sunt pline de pacienți COVID în stare gravă, situație despre care a vorbit și Alexandru Rafila. În direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, deputatul PSD a spus că Ministerul Sănătății a tăiat, la începutul anului, cu 65% finanțarea pentru locurile de Terapie Intensivă. Rafila a spus că a auzit informația de la Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.
sursa