Social

Pomenirea morților în postul Crăciunului

Pomenirea morților în postul Crăciunului este o sărbătoare obișnuită în tradița românilor, iar în această perioadă de pregătire pentru Crăciun, credincioșii aduc aminte și se roagă pentru lumina sufletelor celor încetați din viață. Când se pot face parastase și pomeni, află în rândurile de mai jos.
Postul Crăciunului este foarte important pentru credincioși, motiv pentru care aceștia încearcă să respecte regulile postului. Totuși, chiar și în post, oamenii își aduc aminte de cei care au plecat la ceruri.
De amintit faptul că nu în toate zilele din postul Nașterii Domnului se pot pomeni cei care au murit, ci doar în anumite zile.

Pomenirea morților se poate face doar în anumite zile din postul Crăciunului. Mai exact, sunt două zile principale dedicate pomenirii morților în timpul postului de Crăciun.

Și anume, sâmbăta Morților din săptămâna dinaintea Duminicii Tuturor Sfinților, care marchează sfârșitul postului Crăciunului.

În postul Crăciunului se fac parastase de la 15 noiembrie până la 20 decembrie, adică până la Înainteprăznuirea Nașterii Domnului.

După data de 20 decembrie nu se mai fac parastase până la 7 ianuarie, când se sărbătorește Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

De asemenea, pomenile se pot face pe 4, 5 și 6 decembrie, dar și pe 9, 18, 23 și 24 decembrie.

sursa