Extern

Premierul Elisabeth Borne și-a înaintat demisia, refuzată de președintele Emmanuel Macron

Premierul francez Elisabeth Borne a înaintat demisia președintelui Emmanuel Macron în urma pierderii majorității partidului de guvernământ în alegeri, dar șeful statului a refuzat-o, a anunțat președinția marți.
Macron consideră că guvernul trebuie să „rămînă în funcție și să acționeze”, iar președintele va căuta acum „soluții constructive” la impasul politic în discuțiile cu partidele de opoziție, a spus un oficial prezidențial, citat de france24.com.

Discuțiile lui Macron cu liderii opoziției vor începe marți cu Christian Jacob, șeful partidului tradițional conservator Republicains (LR), care a fost în declin în ultimele luni, dar ar putea fi curtat pentru a-i acorda lui Macron o majoritate parlamentară.
Liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, și șeful Partidului Comunist, Fabien Roussel, membri ai alianței de stânga NUPES (Noua Uniune Ecologică și Socială Politică), se vor întâlni și ei cu Macron, deși Jean-Luc Mélenchon, extrema stângă, care conduce NUPES, nu este programat să facă acest lucru.

Într-o întâlnire rară, Macron se va întâlni și cu Le Pen – rivalul său în alegerile prezidențiale și liderul Rassemblement National („Raliul național”) de extremă dreapta.

Scopul este de a „construi soluții pentru a-i servi pe francezi” într-un moment în care nu există o „majoritate alternativă” la cea a alianței de guvernământ a lui Macron, a spus un oficial prezidențial care a cerut să nu fie numit.

Reprezentanții partidelor parlamentare vor fi primiți la Palatul Elysée separat și succesiv.

Rezultatul alegerilor parlamentare a fost o lovitură uluitoare pentru președinte și pentru agenda sa de reformă, lăsându-și tabăra în fața perspectivei unui blocaj politic.

Jean-Luc Mélenchon a reușit să coaguleze stânga franceză
Analiștii politici spun că în campania electorală pentru alegerile parlamentare totul s-a învârtit în jurul lui Jean-Luc Mélenchon. De altfel acesta a reușit să unească stânga divizată a Franței.

Cu un Macron concentrat mai degrabă pe politica externă, alianța NUPES (Noua Uniune Populară) a reușit să câștige 141 de locuri conform proiecțiilor Ipsos, la doar câteva luni după ce stânga franceză părea aproape irelevantă. În mod normal, Mélenchon ar urma să fie prim-ministru. Doar că în politică nimic nu e atât de simplu.

Prezența la vot a fost scăzută, rata de abținere înregistrată fiind de 53,77%, potrivit ministerului de interne, mai mare decât în primul tur, dar care nu a depășit recordul celei mai slabe prezențe la vot din 2017. Chiar înainte de alegeri și înainte să pornească spre România, de unde avea să meargă în Republica Moldova și apoi spre Ucraina, din aeroport, Macron le-a vorbit alegătorilor, spunând că este „în interesul superior al națiunii” să îi ofere „o majoritate solidă în aceste vremuri tulburi”. „Nimic nu ar fi mai rău decât să adăugăm dezordinea franceză la dezordinea globală”, a adăugat el. Pare că francezii au avut altă părere.

sursa