Primăria Capitalei riscă să intre în faliment

Un caz similar cu cel al fraților Micula riscă să provoace falimentul Primăriei Capitalei, după ce omul de afaceri Costică Constanda a câștigat definitiv în urmă cu șase luni despăgubiri de 130 de milioane de euro, pentru că nu a fost lăsat să construiască în Parcul Bordei, însă nu a primit până acum niciun leu.

În acest context, jurnalistul Dan Bucura a dezvăluit joi seara în emisiunea „Dosar de politician” că penalitățile au curs și au ajuns la 11.000 de euro, plătiți zilnic din banii bucureștenilor, pentru că Primăria a amânat aplicarea hotărârii instanței. Mai mult, jurnalistul Dan Bucura a avertizat într-un mesaj publicat pe Facebook că Primăria Capitalei riscă să aibă în următoarele zile conturile blocate iar după proprire creanța creată ar urma să ajungă să fie mai mare de 10% din execuția bugetară.

Citește și: Accident în Piatra-Neamț: Autospecială neinscripționată a Poliției implicată într-o coliziune

Contactat de B1.RO, jurnalistul Dan Bucura a explicat în detaliu cum s-a ajuns în situația în care omul de afaceri Costel Constanda să primească 11.000 de euro zilnic, despăgubiri plătite de Primăria Capitalei, din cauza indiferenței tuturor administrațiilor care s-au succedat. În ceea ce privește actuala administrație Firea, jurnalistul Dan Bucura consideră că aceasta a tergiversat inițierea negocierilor cu omul de afaceri, în ciuda faptului că acesta a câștigat definitiv procesul care a stabilit despăgubiri de până la 130 de milioane de euro.

„Povestea cu Constanda a fost ignorată de mai multe administrații și tot timpul el a fost pasat. Este greu să spunem că este vina lui X sau a lui Y. Toți primarii și toate consiliile generale din ultimii ani au tratat povestea asta, hai să nu spunem în bătaie de joc, dar să spunem cu indolență. Fiecare a pasat-o celeilalte administrații. Băsescu a zis lasă că eu plec și a venit Oprescu, după acesta a venit Firea, și așa mai departe. Acum șase luni însă a ajuns cuțiul la os: sentință definitivă, irevocabilă! Omul trebuie să primească banii și nu sunt puțini, aproape 130 de milioane de euro. Culpa pe care eu o găsesc administrației Firea, extrem de gravă, se leagă de faptul că de șase luni de când onorata instanță a dat cu ciocanul și a zis: Constanda trebuie să primească banii ăștia, nimeni nu l-a contactat cum ar fi trebuit, nu a avut loc o negociere clară cu Constanda. Mai mult, de șase luni de când era evident că trebuie să ne asumăm noi ca bucureșteni să îi dăm omului ăstuia banii, nu a negociat nimeni și nu i s-a virat un cent. Motiv pentru care omul a mers în continuare cu procedurile. Cel mai grav lucru care mi se pare astăzi este legat de cei 11.000 de euro zilnic penalități pe care noi le plătim de șase luni lui Constanda, pentru că nu i se pune în practică o sentință definitivă și irevocabilă. În fiecare zi, Constanda este mai bogat cu 11.000 de euro, din banii mei, ai tăi, ai bucureștenilor. Asta este imbecilitatea acestei povești”, a declarat jurnalistul Dan Bucura.

Citește și: Polițist din Argeș cercetat penal după două accidente rutiere succesive

Acesta a atras atenția că litigiul dintre Primăria Capitalei și omul de afaceri Costică Constanda riscă să ajungă în situația cazului fraților Micula, căruia statul a ajuns să fie obligat să plătească o despăgubire uriașă. Mai mult, jurnalistul Dan Bucura avertizează că în situația în care Costică Constanda va bloca conturile Primăriei Capitalei se poate vorbi de falimentul acesteia.
„În vreme ce doamna Firea, de șase luni a făcut concerte, târguri, hore, paranghelii, reclamă la transportul în comun, lucruri complet inutile, nu i s-a dat acestuia măcar o minimă sumă să poți să te legi de o negociere. Nu avem 130 de milioane, dar domnule Constanda, decât să facem concerte anul ăsta poftim un milion de euro din această sumă, ca să vezi bunăvoința noastră ca să putem să negociem, ca să vezi că noi strângem cureaua, deși nu a fost vina noastră. Din păcate oamenii de la Primărie nu i-au oferit niciun leu. Spun astăzi că există o comisie de conciliere, de negociere. Dacă domnul Constanda va executa Primăria pe data de 24 decembrie se va întâmpla ce s-a întâmplat în cazul fraților Micula, care au fost amânați, ignorați și lăsați următoarei generații de administrație. Așa se face că Guvernul României în această perioadă a plătit fraților Micula 200 de milioane de euro. Același lucru se întâmplă și în cazul Constanda și noi îl ținem pe Constanda în comisii de negociere. Păi și mie mi-ar conveni să negociez, știind că fiecare zi de negociere îmi aduce 11.000 de euro în plus zilnic în buzunar. Eu în locul lui Costel Constanda aș sta foarte relaxat: Negociați, băieți! Mâine mai intră 11.000, poimâine iar 11.000. Probabil că administrația actuală se gândește că dacă nu va mai câștiga alegerile la anul lăsam mizeria asta în curtea următorului, cum au făcut-o și ceilalți înainte. Dacă Constanda va bloca conturile Primăriei se poate vorbi fără niciun dubiu de falimentul Primăriei Capitalei”, a declarat jurnalistul Dan Bucura.
Contactat de B1.RO, Valeriu Stoica, unul dintre avocații care l-au reprezentat pe omul de afaceri Costică Constanda, împreună cu avocații Gheorghe Florea și Traian Briciu, în procesul cu Municipiul București având ca obiect rezoluțiunea tranzacției încheiate cu privire la Satul Francez nu a putut să ofere mai multe informații despre acest caz, invocând în acest sens obligații de confidențialitate față de fostul său client.

De asemenea, dorind să afle poziția Primăria Capitalei cu privire la acest caz, B1.RO a solicitat un punct de vedere, care va fi redat integral în momentul în care va fi primit.

Citește și: Fraudă masivă în Delta Dunării: Român trimis în judecată de Parchetul European pentru utilizarea ilegală a fondurilor europene

Epopeea conflictului dintre Primăria Capitalei și omul de afaceri Costel Constanda privind Parcul Bordei.

După un proces care a durat aproape 10 ani, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis în urmă cu șase luni că omul de afaceri Costică Constanda va primi o despăgubire uriaşă de la Primăria Capitalei, de aproape 130 de milioane de euro, în jur de 10% din bugetul Primăriei Bucureşti, după ce nu a fost lăsat să ridice blocuri pe un teren cumpărat lângă parcul Herăstrău, dar nici în parcul Bordei ce-i fusese oferit la schimb de Primărie.

În 2003, Costică Constanda a cumpărat peste 3 hectare de teren la marginea parcului Herăstrău, de la cineva care le obţinuse după ce cumpărase, la rândul lui, drepturi litigioase. Primăria Capitalei construise însă deja acolo vile de lux şi denumise cartierul „Satul Francez”.

Așa că edilii de atunci i-au oferit lui Constanda Parcul Bordei, aflat în apropiere, într-o zonă la fel de scumpă. Pentru că societatea civilă şi activiştii de mediu s-au opus vehement planurilor lui Constanda de a realiza mai multe proiecte imobiliare în zonă, înţelegerea cu primăria a picat. Constanda a rămas cu Satul Francez şi a încercat să ridice blocuri acolo. Chiar a cerut pentru asta un plan urbanistic zonal, pentru care s-au dat şi lupte corp la corp în şedinţele Consiliul General. Până la urmă, Planul Urbanistic nu a fost aprobat de consilieri, iar Constanda a dat primăria în judecată.

Similitudini între cazul fraților Micula și cazul omului de afaceri Costică Constanda

În urma unui proces internațional de arbitraj la ICSID, oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula, fondatorii grupului European Food&Drinks, au câștigat în 2013, apoi definitiv în 2016, dreptul la despăgubiri din partea statului român, pentru că nu le-a protejat investiția și le-a provocat pagube. Pe scurt, o despăgubire care inițial depășea 70 de milioane de dolari a ajuns astăzi, cu penalități, să se cifreze la peste 300 de milioane de dolari, conform avocatului fraților Micula, Ion Dragne.

Pentru a se asigura că primesc acești bani, oamenii de afaceri au declanșat executarea silită a statului și au cerut sechestru asigurător pe acțiuni ale statului – un pachet de peste 58% din acțiunile Ministerului Economiei și Energiei la Conpet și de peste 22% din Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară de la Cernavodă. La acestea, se adaugă și o parte din acțiunile deținute de stat la Romatsa, prin ministerul Transporturilor.

sursa