Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a ajuns în finala Galei Tineretului din România din 2021, câștigând locul 3 la secțiunea învățare nonformală, cu proiectul ,,Alege-ți cuvintele!Vorbește fără ură!”.
Gala Tineretului din România este organizată de Ministerul Tineretului și Sportului, fiind cel mai important eveniment dedicat proiectelor de tineret din țară. În 2021 au fost înscrise în concurs un număr de 93 de proiecte, 16 dintre acestea la secțiunea învățare nonformală.
Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare este singura instituție publică care a câștigat un premiu la această gală, reeditând performanța obținută cu proiectul ,,Violența invizibilă. Cauze, consecințe și soluții la violența împotriva femeilor” la ediția precedentă (2019), când proiectul propus de polițiștii sătmăreni a obținut locul 1 la categoria învățare nonformală.
,,Alege-ți cuvintele!Vorbește fără ură!” este un proiect inițiat de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare în parteneriat cu Consiliul Județean al Elevilor Satu Mare cu sprijinul PATRIR- Institutul Român pentru Pace, fiind prima colaborare a acestor organizații.
Scopul proiectului a fost acela de a promova toleranța și nondiscriminarea și de a descuraja discursul instigator la ură. Proiectul s-a derulat în perioada august – octombrie 2021, în județul Satu Mare.
Acesta s-a adresat preponderent tinerilor elevi, văzuți ca agenți ai schimbării, peste 275 de tineri din 5 localități fiind informați direct în această perioadă.
,,Atelierele de folosire a cuvintelor potrivite” au însemnat activități interactive, bazate pe metode nonformale de învățare, realizate de specialiști din Poliție-Biroul de Siguranță Școlară și reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor.
Atelierele au avut un caracter unic, fiecare activitate fiind construită împreună cu participanții: copii din centre sociale de zi, tabere de zi, elevi din licee și școli gimnaziale. Evenimentul ,,Feminism vs discurs instigator la ură!” și expoziția ,,Fără ură pe internet!” au deschis proiectul spre comunitatea mai largă, având un impact pozitiv.
,,Prin acest proiect ne-am dorit să venim în sprijinul tinerilor dornici să-și îmbunătățească maniera de a comunica, capacitatea de a empatiza și de a contribui activ la un spațiu online și offline mai prietenos și lipsit de stereotipuri și discriminare. Ca instituție responsabilă cu ordinea publică, am vrut totodată să informăm elevii că unele manifestări ale agresivității cum sunt amenințarea, șantajul, hărțuirea si instigarea la ură și discriminare sunt infracțiuni pedepsite în legislație.” (Felicia Hrihorișan, comisar de poliție în cadrul IPJ Satu Mare-Biroul Siguranță Școlară și coordonator al proiectului)
Informații despre proiectele câștigătoare pot fi găsite la adresa: https://www.galatineretului.ro/castigatori-gala-tineretului-2021/