Punctul de amendă ar putea crește din 2021

Valoarea punctului de amendă ar putea creşte, de la 1 ianuarie, la 223 de lei, faţă de 145 de lei, dacă până la sfârşitul anului nu este luată o hotărâre privind îngheţarea punctului de amendă aşa cum a fost luată şi în anii anteriori.

Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2020 în lipsa altor modificări exprese. Aceasta este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei, ea fiind de 10% din salariul minim brut pe economie.

Citește și: Este legal să conduci o mașină automată dacă ai făcut școala pe manuală?

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

În acest context, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) va creşte de la 2.900 de lei la 4.460 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncte de penalizare) va creşte de la 14.500 de lei la 22.300 de lei.

Citește și: Bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice riscă amenzi de până la 1.320 de lei

Taxa eco, impusă mașinilor poluante din România, ar putea reveni din 2021
Amintim că taxa eco, impusă autoturismelor poluante, ar putea fi reintrodusă în România începând cu 2021. Aceasta a apărut menționată în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

Mai mulţi analişti economici spun că o astfel de taxă este necesară dacă se dorește o tranziție către mașinile electrice, mai ales datorită faptului că România a devenit „cimitirul Europei” la capitolul mașini second-hand.

Citește și: Cum să Economisești la Întreținerea Iveco Daily fără a Compromite Calitatea Pieselor

„Ce s-a schimbat în ultima perioada este planul Uniunii Europene de a trece către mașini și către activități care poluează cât mai puțîn. Acum, s-ar putea că această cerință de reducere a poluării să vină din partea UE având in vedere că banii care vin sunt europeni”, a explicat Adrian Codirlasu, vicepreședinte CFA România.

Acesta consideră că, pe termen lung, măsura este bună, poluarea din orașe urmând să fie mai mică.

sursa