Starea de alertă nu va mai fi prelungită în țara noastră, după cum a explicat chiar președintele Klaus Iohannis, săptămâna trecută. Odată cu ridicarea stării de alertă, din data de 9 martie vor fi eliminate mai multe restricții pe care românii le-au avut în ultimii doi ani.
O serie de restricții vor dispărea odată cu ridicarea stării de alertă, având efecte atât asupra persoanelor fizice, cât și pentru firme și companii. Din martie 2019 și până în martie 2022, în România au existat o serie de restricții pentru combaterea pandemiei de COVID-19, dar și măsuri pentru susținerea agenților economici care au fost nevoiți să își suspende activitatea din cauza restricțiilor.
Citește și: Concedieri la stat în 2025: Guvernul ia măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor
Ridicarea stării de alertă în România
Țara noastră se pregătește de ridicarea stării de alertă, începând cu data de 9 martie 2022. Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul săptămâna trecută, când a afirmat că starea de alertă nu va mai fi prelungită pe teritoriul României, din luna martie.
„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă descendentă accelerată, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea aceste situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor.
Am convocat astăzi o şedinţă de evaluare cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România”, a anunțat șeful statului.
Ce restricții vor fi ridicate, începând cu 9 martie 2022
Ultima prelungire a stării de alertă a fost realizată la data de 4 februarie și viza perioada 7 februarie 2022, până la 22 februarie 2022. Astfel, din data de 9 martie 2022, în România ar urma să fie ridicate următoarele restricții:
Dispare obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în centrele comerciale, în restaurante și în instituțiile culturale;
Va fi eliminată obligativitate purtării măștii de protecție în aer liber;
Activitățile de zi cu zi nu vor mai ține cont de rata de infectare din fiecare localitate sau județ;
Magazinele și localurile vor pute fi deschise și după ora 22:00;
Elevii nu vor mai face cursurile fizic sau online, în funcție de numărul de paturi de ATI ocupate;
Angajații nu vor mai lucra în regim de telemuncă sau hibrid, iar programul ar urma să nu mai fie decalat în instituții.
Citește și: Accident rutier la ieșirea din Jibou: o femeie și un copil din Someș-Odorhei, răniți în urma impactului
sursa