Odată cu creșterea utilizării televizoarelor smart și a altor dispozitive conectate la internet, utilizatorii devin tot mai expuși la riscuri de securitate cibernetică. Mai mult de jumătate dintre europeni utilizează televizoare conectate la internet, iar un sfert folosește ceasuri inteligente și alte dispozitive smart, conform datelor centralizate de specialiștii Eset scrie realitatea.net
Cu toate acestea, o atenție sporită la securitatea dispozitivelor este esențială pentru a evita amenințările cibernetice. Experții avertizează asupra unor potențiale probleme precum conținutul de software sau firmware nepotrivit, menținerea parolei implicite din fabrică, lipsa activării protocolului de autentificare cu doi factori (2FA), și setările de confidențialitate nesigure.
Citește și: Cele mai Căutate Sfaturi pentru a Crește Traficul Online
Phil Muncaster, un specialist Eset, subliniază că utilizatorii ar trebui să fie conștienți de riscurile la care se expun în funcție de tipul de dispozitiv pe care îl primesc. Printre vulnerabilități se numără setări precum înregistrarea video și audio activate implicit, vulnerabilizând intimitatea utilizatorului, dar și procesul de creare a contului și conectarea în mod necriptat, precum și lipsa unui software de securitate instalat, expunând dispozitivul la amenințări online.
Specialiștii atrag atenția că, în multe regiuni, producătorii nu sunt obligați prin lege să vândă dispozitive conectate la internet protejate, ceea ce face ca securitatea acestora să devină responsabilitatea utilizatorului.
Citește și: Care sunt routerele Wi-Fi cu acoperire mare?
Hackerii pot exploata vulnerabilitățile pentru a compromite dispozitivele și a accesa datele stocate pe acestea, iar riscurile includ atacuri la adresa conturilor online, control la distanță al dispozitivelor, lansarea de atacuri DDoS sau fraude online. Utilizatorii sunt îndemnați să fie precauți în privința securității dispozitivelor inteligente și să adopte măsuri de protecție pentru a evita astfel de amenințări cibernetice.