România, în topul statelor cu cel mai poluat aer din UE

România se află în topul statelor UE cu cele mai poluate orașe, potrivit unui studiu Eurostat. În rândul statelor membre ale UE, concentrația medie anuală de particule fine (PM2,5) este cea mai mare în zonele urbane din Bulgaria (19,6 μg / m3) și Polonia (19,3 μg / m3), urmată de România (16,4 μg / m3) și Croația (16,0 μg / m3).
În schimb, concentrația este cea mai scăzută în zonele urbane din Estonia (4,8 μg / m3), Finlanda (5,1 μg / m3) și Suedia (5,8 μg / m3).

Concentrația medie anuală de particule fine (PM2,5) în zonele urbane ale UE a scăzut treptat la 12,6 μg / m3 în 2019.

Citește și: Programul magazinelor și băncilor pe 24 ianuarie 2025

Poluanții, cum ar fi particulele fine suspendate în aer, reduc speranța de viață și percepția bunăstării oamenilor, în timp ce pot duce sau agrava multe boli cronice și acute respiratorii și cardiovasculare.

Particulele fine (PM10; cu un diametru mai mic de 10 micrometri) pot fi transportate adânc în plămâni, unde pot provoca inflamații și pot agrava starea persoanelor care suferă de boli de inimă și plămâni. Între timp, particule fine chiar mai mici (PM2,5; cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri) pot afecta sănătatea și mai grav, deoarece pot fi atrase mai departe în plămâni.

Citește și: Trei persoane din comuna Crasna, reținute pentru lovire și tulburarea ordinii publice

În timp ce acest tip de poluare a aerului a fost de câțiva ani sub limita stabilită începând cu 2015 (25 μg / m3 medie anuală), rămân puncte fierbinți substanțiale de poluare a aerului. Mai mult, în ciuda scăderii treptate din ultimii ani, nivelurile de poluare a aerului în 2019 continuă să fie peste nivelul recomandat de OMS (10 μg / m3 medie anuală).

sursa

Citește și: Autocisternă încărcată cu benzină răsturnată la intrarea în Fălticeni dinspre Spătărești: Trafic deviat și intervenție de urgență

Lasă un răspuns