Actualitate

România produce tone de muniție interzisă

Muniția cu dispersie a fost interzisă în cele mai multe țări din lume, în urma unei convenții semnate în anul 2010.

Aceasta este extrem de periculoasă pentru civili, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care s-a semnat tratatul respectiv. România nu a semnat actul respectiv.
Romania are în posesie cantități masive de muniție cu dispersie, o armă interzisă în aproape toate țările începând din 2010, conform concluziilor unui raport elaborat de o comisie independentă.

Statele Unite ale Americii au folosit ultima dată acest tip de muniție în 2003 în timpul războiului din Irak, dar recent au furnizat o cantitate semnificativă din această muniție Ucrainei, cu scopul de a fi utilizată împotriva forțelor ruse.
Fitilul fiecărei sub-muniții, care provine din muniția cu dispersie, este activat în general atunci când bomba cade astfel încât să explodeze deasupra sau la nivelul solului. Dar, adesea, foarte multe astfel de sub-muniții nu funcționează așa cum au fost gândite și cad la sol fără a exploda, unde rămân capcane foarte periculoase. Există o mare varietate de muniții cu dispersie. Conform monitorizării, 34 de state au dezvoltat sau produs peste 200 de tipuri de astfel de muniții de-a lungul timpului”, este precizat în raport.

Totuși, arată raportul, România și-a luat angajamentul să nu folosească această muniție decât pe teritoriul său, pentru a se apăra. Așadar, România transmite că nu a folosit niciodată muniția din stoc și că nu va mai produce această muniție în viitor, deși momentan nu există nicio dovadă că producția ar fi fost sistată.

sursa