Extern

Rusia întrerupe cooperarea cu Norvegia în domeniul securității nucleare

Agenția nucleară rusă de stat Rosatom a închis săptămâna aceasta ușa pentru continuarea cooperării cu Norvegia, punând capăt unui parteneriat care a durat a aproape trei decenii în cadrul căruia Norvegia a oferit Rusiei peste 2 miliarde de euro pentru a o ajuta să-și securizeze depozitele nucleare.

Reprezentanții Rosatom au anunțat marți că Norvegia nu mai este binevenită să participe la proiecte care au fost până de curând finanțate de Oslo
Norvegia a înghețat toate finanțările pentru proiectele de securitate nucleară convenite în cadrul unei comisii comune între cele două țări, după atacul militar neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei din februarie.
Cu toate acestea, Norvegia a declarat că vor continua canalele de contact, pregătirea pentru situații de urgență și schimbul de informații vor continua.

Rusia și vecinul său vestic au o linie de coastă comună în Marea Barents și au un interes comun în evitarea scurgerilor radioactive în mediul marin.

Unele dintre cele mai mari depozite de deșeuri radioactive și combustibil nuclear uzat de la submarinele din epoca sovietică sunt depozitate la aproximativ 60 de kilometri de granița terestră cu Norvegia.

Delegația norvegiană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța centralelor nucleare ucrainene după ce Rusia a lansat războiul pe 24 februarie și a început să tragă asupra clădirilor centralei nucleare Zaporizhzhia în timp ce reactoarele erau în funcțiune.

Depozitul de combustibil nuclear uzat din Golful Andreeva este o locație în care ușile sunt acum închise pentru norvegieni. Locul de depozitare deține încă aproximativ 10.000 de elemente de combustibil nuclear uzat depozitate în rezervoare de beton degradate.

sursa