Salariul minim brut și alocațiile, majorate

Anul 2020 vine cu mai multe schimbări importante în legislația românească. Astfel, de la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie a crescut la 2.230 de lei, supraacciza de 7 eurocenți la carburanți a dispărut, dar s-au majorat accizele, supra-impozitarea contractelor part-time a fost eliminată. Tot de acum, alocaţiile pentru copii vor creşte anual, cu rata medie a inflaţiei.

Salariul minim brut crește, de la 1 ianuarie, de la 2.080 de lei la 2.230 lei. De la această dată, salariul în cauză este de 2.230 lei, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, potrivit Hotărârii de Guvern 935/2019. Acesta nu include sporurile și alte adaosuri. Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, salariul minim brut rămâne de 2.350 lei (fără sporuri și adaosuri), iar cel pentru construcții rămâne 3.000 lei.

Citește și: Fraudă masivă în Delta Dunării: Român trimis în judecată de Parchetul European pentru utilizarea ilegală a fondurilor europene

Odată cu majorarea salariului minim brut, crește și contribuția pentru persoanele cu handicap neîncadrate, astfel că entitățile economice vor trebui să plătească cel puțin 300 de lei dacă nu angajează persoane din această categorie defavorizată.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la finalul anului trecut, legea prin care este eliminată supra-acciza la carburanţi de la 1 ianuarie 2020, dar și legea care prevede eliminarea supraimpozitării contractelor part-time.
În schimb, Ministerul Finanţelor a decis marţi, la ora 19.00, să majoreze accizele la carburanţi, care intraseră în vigoare chiar luni, după ce supraacciza fusese eliminată prin lege. Dată fiind noua listă cu accize, companiile ar trebui să reducă preţurile cu 31 de bani la benzină şi cu 32 de bani/l în cazul motorinei, și nu cu 45 de bani/l.
În decembrie 2019, Parlamentul a votat, pentru a doua oară în 10 luni, dublarea alocațiilor de stat pentru copii. Alocațiile vor fi în cuantum de: 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani; 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Citește și: Poșta Română inițiază un program de plecări voluntare pentru reorganizarea companiei

sursa