Boala pentru care nu există tratament medicamentos. Este vorba despre steatoza hepatică non-alcoolica sau ficat gras.
Medicii trag un semn de alarmă şi spun că ficatul gras nu poate fi tratat prin medicamente.
Cu toate acestea, bolile care duc la încărcarea ficatului cu grăsime pot fi tratate, astfel că există şanse mari de vindecare.
Una dintre cauzele ficatului gras este mâncarea. Trebuie să ştiţi că grăsimea nu se depune doar sub piele, iar ficatul este primul organ care suferă.
Între celulele lui nobile apar celule mari, de grăsime. Se înmulţesc şi, practic, strivesc celulele funcţionale din ficat, numite hepatocite. Odată strivite, apar cicatrici.
Boala se numeşte steatoza hepatică non-alcoolica sau ficat gras şi poate evolua spre steato-hepatită. Ultima etapă a bolii se numeşte ciroza hepatică.
Într-o primă etapă, dacă este tratată cauza care determină încărcarea cu grăsime, ficatul are capacitatea să îşi revină.De exemplu, dacă ficatul suferă pentru că mâncaţi prea mult, veţi reduce porţiile. Dacă suferă pentru că aveţi grăsimile din sânge prea mari, se controlează aceste grăsimi.
„După ce îi informez că au steatoza hepatică instant întrebă ce hepato-protector mi se potriveşte mie x sau y. Probabil niciunul, dacă sursa steatozei este dată de dislipidemie, cu siguranţă vom trata colesterolul şi trigliceridele cu sport şi regim alimentar”, a declarat medicul Nicu Caceaune
e lângă mâncarea în exces, o altă cauză care determină umplerea ficatului cu grăsime este diabetul
„Dacă sursa steatozei e faţă de diabet, tratăm diabetul ca atare cu anti-diabetice orale sau insulină, la care adăugăm un regim igieno-dietetic adecvat”, a mai spus medicul Nicu Caceaune.
De asemenea, dacă aveţi probleme cu tiroida, cel mai probabil veţi suferi şi de ficat gras. Dacă trataţi tiroida, veţi rezolva şi problemele cu ficatul.
„Cea mai evidentă legătura între tiroida şi ficatul gras apare cel mai frecvent la pacienţii cu hipo-tiroidie, când tiroida nu funcţionează bine creşte colesterolul, crește LDL, scade colesterolul bun, cresc trigliceridele, apare o încărcare grasă”, a declarat medicul endocrinolog Antonela Burlacu.