Cercetătorii explică apariţia firelor albe şi cum să încetineşti procesul

Dermatologii britanici au ținut o serie de experimente și au descoperit că până la vârsta de 50 ani, 50% din populația lumii are cel puțin 50% păr alb. În plus, cei cu piele albă încep să albească de la vârsta de 30 ani, asiaticii de la 40 și cei cu piele închisă la culoare după 40 de ani.
Procesul prin care părul devine grizonat se numește depigmentare, dar unele fire pot începe să apară de la 20-30 de ani, iată de ce.

Ce oferă culoare firului de păr

Lungimea firului de păr și culoarea depind de structura și funcționarea foliculilor, respectiv a celulelor melanocite care produc melanina. Melanina este formată din eumelanină și feomelanină și în funcție de cantitatea produsă se formează culoarea părului cuiva. Activitatea melaninei descrește odată cu înaintarea în vârstă sau sub influență a ceea ce se întâmplă în organism.

Aceasta ajunge să nu mai colaboreze cu proteinele din păr, care devine din ce în ce mai alb de la rădăcini. Procesul de albire poate dura până la 10 ani, deoarece părul nu poate deveni peste noapte gri sau alb nici dacă se petrece o întâmplare uc adevărat șocantă. Stresul poate doar să accelereze procesul de albire, prin distrugerea structurii părului.

Motive care cauzează apariția părului alb

Genetica – Dacă mulți membrii ai familiei au albit de la o vârstă fragedă, atunci ai șanse mai mari să pățești la fel;
Probleme cu tiroida;
Deficiență de vitamina B și fier;
Anumite medicamente;
Malnutriția, dar și consumul exagerat de zahăr, făină, glutamat de sodiu, sare și coloranți;
Fumatul – deoarece împiedică oxigenarea celulelor.

Mituri despre părul alb

Dacă rupi un fir, îți vor crește alte 6 noi – Numărul firelor albe nu va crește, dar va descrește doar pentru că părul nu va mai crește la loc. Acest lucru se întâmplă deoarece foliculii se alterează și în timp nu vor mai funcționa. Dacă vrei să scapi de firele albe atunci mai bine la tai cu foarfeca de la rădăcină, fără însă a le smulge.
Structura firelor de păr albe se schimbă – Firul de păr se subțiază, iar acest lucru face ca uscăciunea scalpului să crească și părul să devină mai aspru. Acestea sunt consecințe legate de activitatea glandelor seboreice.
Părul alb are culoarea albă – Acesta este un mit. De fapt, părul complet alb este transparent, deoarece pe măsură ce activitatea melaninei scade aceasta oferă părului o culoare gălbuie, care pare gri sau albă doar din cauza iluziei optice.

Cum să lupți cu părul alb și să previi apariția lui

Schimbă-ți dieta și include mai multe fructe, legume și alimente bogate în vitamina B12 (pește sau orice alte fructe de mare, lapte, ouă, pui), B9 (orez, fasole, linte), cupru și fier (caju, ficat, migdale). – O cantitate mare de proteine și vitamine îți va ajuta părul, dar și organismul să rămână tânăr.
Fă-ți controale medicale anuale – Nu uita de controalele de rutină, ce pot depista din fașă anumite afecțiuni, în special verifică-ți tiroida, deoarece se pot descoperi probleme pe care nici măcar nu le bănuiai.
Masează-ți regulat capul – Masajul scalpului va îmbunătăți circulația sângelui și va hidrata foliculii de păr.
Tunde-te scurt – Părul scurt arată mereu bine, este mai ușor de îngrijit și își păstrează pentru mai mult timp volumul. Tunsorile la modă nu numai că atrag privirile ci se potrivesc oricărui tip de față și permit aranjarea părului în mai multe feluri.
Aplică mască de păr – Masca de păr aplicată regulat va hrăni firul de păr de la rădăcină. Poți combina o linguriță ulei de cocos cu sucul de la o jumătate de lămâie, apoi lăsa amestecul deoparte timp de 10 minute, după care să-l aplici pe păr cu ajutorul unui tampon demachiant și în special la rădăcini. Masează-ți capul și clătește după 10-15 minute.
Nu-ți ascunde firele albe – Îi poți copia pe faimoșii actori Richard Gere, George Cloney și Jamie Lee Curtis, care au preferat să lase să se vadă că au părul grizonat sau poți lansa un nou trend în ceea ce privește vopsitul părului, chiar dacă șuvițele de păr grizonat sunt foarte apreciate acum, de când utilizatorii de Instagram au postat sub hashtag-ul #grannyhair (părul bunicii).

feminis.ro