Foarte multe lucruri din viața noastră se leagă de o activitate foarte plăcută, de care avem nevoie cu toții – somnul.
Pentru a înțelege mai bine particularitățile acestui obicei, trebuie să intrăm puțin în lumea lui Matthew Walker – director la Center for Human Sleep Science la Universitatea din California, Berkeley.
Mai exact, Matt lucrează în cadrul unui institut al cărui scop este să înțeleagă ce impact are somnul asupra noastră, de la naștere și până la moarte, atunci când suntem sănătoși sau bolnavi și tot așa.
Walker nu-și limitează discuțiile la sfaturi banale și discuții superficiale, ci el crede cu tărie că suntem în pragul unei „catastrophic sleep-loss epidemic”, iar consecințele acestui lucru sunt mai grave decât ne putem imagina.
În concepția lui Matthew, lipsa de somn este tot ceea ce înseamnă mai puțin de 7 ore pe noapte, iar el este de părere că guvernul ar trebui să se implice în această problemă.
Walker spune că nu somniferele sunt soluția, ci somnul în sine, iar pentru asta, ar trebui făcute campanii care să încurajeze oamenii la somn.
Există un gap foarte mare între modul de viață din urmă cu 75 de ani și cel de acum – spre exemplu, în 1942, mai puțin de 8% din populație încerca să supraviețuiască cu 6 ore de somn (sau mai puțin) pe noapte. În 2017, una din 2 persoane face deja asta.
„First, we electrified the night. Light is a profound degrader of our sleep. Second, there is the issue of work: not only the porous borders between when you start and finish, but longer commuter times, too. No one wants to give up time with their family or entertainment, so they give up sleep instead. And anxiety plays a part. We’re a lonelier, more depressed society. Alcohol and caffeine are more widely available. All these are the enemies of sleep”, spune Matt.
Noizz.ro