Gripa și COVID-19 sunt greu de diferențiat

Gripa sezonieră ar putea reprezenta o problemă suplimentară pentru spitalele din România, în contextul în care acestea resimt deja efectele crizei COVID-19. Spre exemplu, anul trecut, nu mai puțin de 22% dintre românii cu gripă au fost internați în unitățile medicale, potrivit unui raport al Institutului Național pentru Sănătate Publică citat de B1 TV. Întrebarea este ce provocări ar putea aduce suprapunerea sezonului de gripă cu pandemia de SARS-CoV-2.
Medicul infecționist Virgil Musta, despre suprapunerea sezonului de gripă cu pandemia de SARS-CoV-2

Întrebat ce ar însemna un astfel de scenariu și dacă au existat situații de genul în primăvară, medicul infecționist Virgil Musta a răspuns: „Nu, din fericire nu ne-am întâlnit, pentru că numărul de cazuri era mic, atât de gripă, cât și de SARS-CoV-2, dar într-o situație de genul acesta în primul rând crește mortalitatea prin patologia asociată prin co-infecție, pentru că pe un plămân afectat de virusul gripal sau de virusul SARS-CoV-2, dacă se mai întâmplă să fie o altă infecție cu aceeași determinare, același organ, evoluția va fi mult mai severă și foarte probabil că aceste forme vor evolua ca forme critice, dintre care unele vor deceda. Pe de altă parte, leziunile asociate vor duce la sechele, sechele importante, ceea ce cred că nimeni nu își dorește”.

Întrebat dacă se poate face vreo diferență între gripă și COVID-19, Virgil Musta a explicat: „E foarte dificil din punct de vedere clinic. Există ancheta epidemiologică, care ar putea sugera prezența infecției de un anumit tip și sunt doar două, trei elemente care sunt mai rar întâlnite – de exemplu, pierderea gustului și mirosului este rar întâlnită în gripă – dar toate celelalte simptome respiratorii sunt întâlnite în ambele afecțiuni și un plus de certitudine se poate face numai prin investigații. Într-adevăr, va exista o confuzie majoră la nivelul populației în momentul când apare o epidemie sau apar cazuri de gripă asociate cu SARS-CoV-2”.

sursa