Hernia de disc: simptome şi cauze, tratament

Hernia de disc face referire la o deplasare a discurilor intervertebrale care susţin coloana vertebrală. De cele mai multe ori, afecţiunea se manifestă prin dureri de spate la nivel lombar, care iradiază pe membrele inferioare, slăbiciune musculară, amorţeală la nivelul mâinilor sau în degetele mari de la picioare ori senzaţie de presiune în călcâi. Însă există şi cazuri când hernia de disc nu prezintă astfel de simptome, iar majoritatea pacienţilor nici măcar nu au nevoie de intervenţie chirurgicală.

Discurile intervertebrale se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, dar simptomele deranjante pot apărea chiar şi la 30 de ani, mai ales dacă persoana în cauză are un loc de muncă ce presupune ridicarea de greutăţi mari sau statul pe scaun un timp îndelungat.

Se estimează că incidenţa herniei de disc în rândul populaţiei este de aproximativ 15%, dar multe persoane nu acordă atenţia cuvenită durerilor atroce de spate şi nu se prezintă la medic, motiv pentru care acest procent ar putea fi mult mai mare.
Majoritatea cazurilor de hernie de disc se manifestă la nivel lombar, deşi pot apărea simptome şi la nivel cervical (dureri de ceafă) sau, foarte rar, toracic.

Cele mai frecvente simptome ale herniei de disc sunt:

durerea resimţită la nivelul spatelui, mâinilor, umerilor, picioarelor sau gâtului – aceasta se înrăutăţeşte în timpul strănutului, tusei sau când persoana respectivă stă într-o anumită poziţie
amorţeli sau senzaţie de înţepătură la nivelul mâinilor şi picioarelor
slăbiciune musculară, incapacitate de a ridica sau de a ţine strâns în mână anumtie obiecte
De multe ori se întâmplă însă ca hernia de disc să fie lipsită de simptome deranjante, iar pacienţii află că suferă de această problemă doar la un consult de rutină sau în urma unei radiografii.

Hernia de disc se instalează treptat, pe măsură ce îmbătrâneşti, ca urmare a degenerării şi pierderii de colagen din discurile intervertebrale. Acest lucru favorizează întinderea excesivă, răsucirea sau ruptura unui disc intervertebral. Şi ridicarea de greutăţi mari sau un accident la nivelul coloanei vertebrale poate avea acelaşi rezultat.

Principalii factori de risc în apariţia herniei de disc sunt:

supraponderabilitatea (greutatea în exces pune presiune pe discurile din regiunea lombară)
sedentarismul
activităţile ce presupun ridicarea, împingerea, răsucirea sau aplecarea trunchiului
moştenirea genetică
Complicaţiile herniei de disc
Rareori, hernia de disc poate duce la sindromul „coadă de cal” (cauda equina), o formă severă a compresiei şi inflamaţiei nervilor care se ramifică de la măduva spinării (denumiţi şi rădăcini nervoase). În astfel de situaţii, apar simptome invalidante, precum durere atroce şi diminuarea reflexelor, a forţei şi a senzitivităţii.

Trebuie reţinut că sindromul „coada de cal” este considerat o urgenţă chirurgicală, pentru că poate duce la pierderea permanentă a funcţiei vezicale, intestinale şi la paralizia picioarelor!

Solicită ajutor medical de urgenţă dacă:

durerea, amorţeala şi slăbiciunea sunt invalidante, adică nu îţi permit să desfăşori activităţi zilnice obişnuite
apare incontinenţa urinară sau fecală ori ai senzaţia că vezica nu este golită complet după urinare
îţi pierzi sensibilitatea la nivelul picioarelor sau în regiunea anală
sursa