O cursă globală este în curs de vaccinare a oamenilor împotriva Covid-19 – și cu infecții care cresc în Europa, mulți s-au plâns că lansarea este prea lentă în UE.
Statele membre decid individual cine să vaccineze, când și unde, dar UE coordonează strategia și cumpără vaccinuri în bloc. Vineri, Comisia UE a fost de acord să cumpere 300 de milioane de doze suplimentare din vaccinul Pfizer-BioNTech – care să ofere UE aproape jumătate din producția globală a firmei pentru 2021.
Reporterii BBC din șapte capitale europene explică modul în care se desfășoară vaccinările.
Ce se întâmplă cu schema de vaccinare din UE?
Țara a fost șocată de faptul că a fost străbătută în Europa
Germania
Într-un an electoral, vaccinul a devenit un câmp de luptă politic, scrie Jenny Hill, la Berlin.
Faptul că oamenii de știință germani au dezvoltat primul vaccin Covid eficient a fost sursa unei mari mândrii naționale. Și, în general, germanii par a fi în mod rezonabil confortabili cu ideea de imunizare.
Un sondaj recent a constatat că 65% erau pregătiți pentru vaccin. Alte cercetări indică faptul că mai puțin de un sfert dintre cei chestionați nu ar face acest lucru. Dar din punct de vedere politic – și poate în mod surprinzător, având în vedere că acesta este un an electoral – programul de vaccinare al Germaniei a devenit un câmp de luptă.
Vaccinările au început aici cu puțin mai puțin de două săptămâni în urmă și acordă prioritate lucrătorilor de peste 80 de ani și de îngrijire la domiciliu. Până joi seara, au fost administrate peste 477.000 de prime doze.
Bărbat care merge la vaccinul Covid în GermanEPA
Ponderea Germaniei din comanda UE se ridică la 56 de milioane de doze. Până în prezent, au fost administrate 1,3 milioane de doze.
Dar unele dintre sutele de centre de vaccinare special pregătite încă nu sunt utilizate și chiar guvernul a recunoscut că pur și simplu nu este suficient pentru a merge în jur. Angela Merkel și ministrul ei de sănătate Jens Spahn au fost acuzați că nu au reușit să asigure suficiente doze.
O mare parte din critici au venit de la partenerii coaliției doamnei Merkel, însă unii membri ai comunității științifice și-au făcut rost de îngrijorările lor – că Germania a pus interesele europene mai presus de ale sale, insistând asupra unui proces comun de achiziții din UE. Oamenii de știință care au dezvoltat vaccinul au declarat public că UE a refuzat inițial o ofertă pentru o nouă comandă.
Ponderea Germaniei din ordinul UE se ridică la 56 de milioane de doze. Până în prezent, au fost administrate 1,3 milioane de doze și se crede că până la sfârșitul lunii vor fi urmate încă 2,68 milioane.
Domnul Spahn, a cărui performanță asigurată prin pandemie i-a determinat pe unii să se întrebe dacă ar putea fi un potențial succesor al doamnei Merkel, a dat vina pe lipsa incapacității producătorilor de vaccin Pfizer-BioNTech de a satisface cererea globală.
Germania a comandat acum 30 de milioane de doze în plus și, în urma recentei aprobări europene a vaccinului Moderna, se așteaptă să înceapă să fie lansată săptămâna viitoare. Guvernul își menține promisiunea că programul de vaccinare va fi finalizat până la sfârșitul verii.
Republica Cehă
Premierul ceh a lovit aparentele întârzieri în distribuirea vaccinului, scrie Rob Cameron, la Praga.
Efortul de vaccinare ceh a început pe 27 decembrie, când premierul, Andrej Babis, a devenit prima persoană din țară care a primit jabul. Domnul Babis, care are 66 de ani, se întrebase anterior dacă va fi eligibil, întrucât i s-a îndepărtat splina în adolescență.
Dar programul țării a început cu un început lent. Domnul Babis – un om de afaceri miliardar care a fost persecutat atât de investigațiile europene, cât și de cele cehe cu privire la presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE – nu și-a pierdut din timp aerisirea splinei (figurative) la Comisia Europeană în urma întârzierii. „Am crezut, atunci când am contribuit cu 12 milioane de euro la fondul european în noiembrie, că vom primi vaccinul”, a declarat el pentru un ziar săptămâna aceasta.
Emilie Repikova primește un vaccin APE
Ministrul sănătății a recunoscut săptămâna aceasta că imunizarea grupurilor cu risc crescut va dura luni de zile.
Țara a primit 30.000 de doze de vaccin Pfizer. Până în prezent, a reușit să-l administreze 19.918 persoane. Guvernul declară că este gata să lanseze jabul în masă de îndată ce provin de la producători.
De asemenea, a publicat o strategie care prevede un proces în trei etape. Primul va vedea vaccinarea țintită a grupurilor cu risc ridicat. Acest lucru va da treptat loc vaccinării în masă în 31 de centre, utilizând un sistem de rezervare online care va fi deschis tuturor de la 1 februarie. Și etapa finală va vedea GP-urile din țară desfășurate, sperăm să administreze Oxford-AstraZeneca și alte jaburi, care spre deosebire de cele două precedente pot fi depozitate și transportate la temperatura frigiderului.
Cu toate acestea, calendarul din documentul de strategie original pare acum optimist. Ministrul sănătății a recunoscut săptămâna aceasta că imunizarea grupurilor cu risc crescut – tot personalul de sănătate și asistență socială, profesori, toți cei peste 65 de ani, toți cei cu afecțiuni grave de sănătate – va dura luni de zile. Este posibil ca medicii de familie să nu înceapă vaccinarea membrilor tineri și sănătoși ai societății până la sfârșitul primăverii sau vara.