Îngrijirea și întreținerea corectă a coroanelor dentare. Sfaturi de la specialiști

 

Coroanele dentare sunt lucrări protetice care acoperă sau înlocuiesc partea superioară a unui dinte deteriorat sau slăbit, folosite cu precădere pe dinții cu carii extinse sau care au suferit fracturi. În majoritatea cazurilor, coroanele dentare reușesc să restabilească forma, funcția și aspectul estetic al dintelui afectat sau pierdut. Cu toate acestea, pentru a nu se deteriora, coroanele dentare trebuie îngrijite corespunzător, la fel cum sunt îngrijiți și dinții naturali. Următoarele recomandări reduc semnificativ riscul de afectare a coroanelor dentare, contribuind la creșterea duratei lor de viață.

 

Rolul igienei cavității bucale

 

Durabilitatea și funcționalitatea coroanelor dentare pe termen lung este influențată semnificativ de modul de îngrijire a danturii la domiciliu. Periajul regulat al dinților este necesar pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a reziduurilor alimentare care pot să se acumuleze pe suprafața coroanelor dentare. Acumularea plăcii bacteriene și a tartrului poate contribui la formarea cariilor sub marginile coroanelor sau în alte zone inaccesibile periuței dentare. De asemenea, placa bacteriană poate afecta aspectul estetic al coroanelor, conducând la decolorarea sau la îngălbenirea lor.

 

Protejarea danturii și a coroanei în timpul activităților sportive

 

Traumatismele dentare reprezintă una dintre cauzele comune ale deteriorării premature a coroanelor dentare. Chiar și impacturi minore pot afecta structura coroanelor, care pot, în unele cazuri, să fie iremediabil deteriorate. Utilizarea unui dispozitiv bucal de protecție (gutiere de protecție) în timpul sporturilor de contact sau a celor care implică riscul de lovituri în zona feței poate reduce semnificativ șansele de a suferi leziuni dentare sau de a deteriora coroanele dentare existente.

 

Obiceiuri potențial dăunătoare coroanelor

 

Fumatul, consumul excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr, cât și mușcatul obiectelor dure, sunt obiceiuri comune, adesea neglijate, care pot afecta negativ sănătatea și integritatea coroanelor dentare. Medicii stomatologi recomandă evitarea obiceiurilor menționate anterior nu doar persoanelor cu coroane dentare, cât și celor care nu au astfel de lucrări, deoarece dinții sunt la fel de afectați de zaharuri, fumat sau de mușcatul obiectelor dure.

 

Controalele regulate la stomatolog: necesare inclusiv pentru verificarea coroanelor dentare

 

Controalele regulate la medicul stomatolog sunt necesare pentru diagnosticarea precoce a oricăror probleme bucale, cât și a eventualelor deteriorări ale coroanelor dentare. Specialiștii recomandă vizitarea medicului la fiecare 6 luni sau la intervale de lungi de timp, în funcție de recomandările medicului stomatolog. În timpul controalelor, medicul poate efectua proceduri de rutină (precum un detartraj sau o curățare profesională), menite să elimine tartrul și placa bacteriană de pe suprafața dinților și a coroanelor.