Un grup de experți de anchetatori convocat de Organizația Mondială a Sănătății și China pentru a examina originile tulburi și complexe ale pandemiei de coronavirus au dezvăluit concluziile inițiale ale unei misiuni de cercetare a faptelor care a început cu puțin mai puțin de două săptămâni în urmă. Liang Wannian, unul dintre oamenii de știință de la Comisia Națională de Sănătate din China, a declarat jurnaliștilor într-o conferință de presă marți că echipa nu a găsit dovezi clare ale unui deversament de la animal la om.
„Am venit aici cu două obiective”, a spus Peter Ben Embarek, expert al OMS în siguranța alimentelor și zoonoză (boală transmisă de la animale la oameni), „Unul era să încercăm să înțelegem mai bine ceea ce s-a întâmplat la începutul eveniment din decembrie 2019. În paralel, ne-am angajat și în încercarea de a înțelege … cum a apărut virusul. ”
Două ipoteze au apărut de la începutul pandemiei . Majoritatea oamenilor de știință consideră că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, provine de la lilieci și a făcut un salt la oameni, posibil printr-o specie intermediară. O altă teorie, care a luat avânt în ultimele luni, este noțiunea că un coronavirus de liliac ar fi putut fi adus înapoi la un laborator Wuhan și apoi scăpat accidental.
Pe scurgerea laboratorului
„Am analizat care sunt argumentele pro și contra [ipoteza de laborator]”, a spus Ben Embarek. „Ne uităm la faptul că, nicăieri anterior nu a fost cercetat, identificat sau cunoscut acest virus special”.
„Am discutat, de asemenea, cu managerii și personalul multor laboratoare relevante din regiune și am căutat și am discutat cu ei această ipoteză”, a spus el.
„Ne-am uitat, de asemenea, la Institutul de Virologie Wuhan și la starea acelui laborator … și era foarte puțin probabil ca ceva să poată scăpa dintr-un astfel de loc”, a remarcat el.