Ce spun studiile?
Multe studii au arătat o asociere între vitamina D și rezultatele Covid, dar dovezile sunt în mare parte observaționale – ceea ce înseamnă că analizează ce se întâmplă cu persoanele cu niveluri mai ridicate și mai mici de vitamina D fără a controla alți factori.
Aceasta nu este o dovadă standard de aur – care ar necesita un studiu de control randomizat, în care oamenilor li se alocă un tratament sau o versiune fictivă, astfel încât oamenii de știință pot fi clari că rezultatul este cauzat de tratament.
Studiile observaționale arată că anumite grupuri sunt mai susceptibile de a avea deficiențe de vitamina D și de a prinde Covid – persoanele în vârstă, persoanele cu obezitate, persoanele cu pielea mai închisă (inclusiv persoanele negre și din Asia de Sud).
Este posibil ca o deficiență să fie motivul pentru care aceste grupuri prezintă un risc mai mare sau pot exista și alți factori de sănătate și de mediu care să conducă atât la scăderea nivelului de vitamina D, cât și la o susceptibilitate mai mare la virus.
NHS recomandă persoanelor cu pielea închisă la culoare, „de exemplu persoanele cu un fundal african, afro-caraibian sau din Asia de Sud”, ar trebui să ia în considerare administrarea unui supliment de vitamina D „pe tot parcursul anului”.
Nivelurile de vitamina pot scădea, de asemenea, ca o consecință, mai degrabă decât ca o cauză, a bolii.
Vom putea izola vitamina D doar ca o cauză prin desfășurarea unor studii controlate randomizate, efectuate corespunzător, precum cea care se desfășoară în acest moment la Universitatea Queen Mary din Londra.
Studii spaniole
O anumită lucrare de la Universitatea din Barcelona a atras atenția, pretinzând a fi doar acest tip de studiu.
Acesta a sugerat că vitamina D a avut un succes uimitor, cu o reducere cu 80% a admisiunilor pentru terapie intensivă și o reducere cu 60% a deceselor provocate de Covid.
A fost distribuit pe scară largă online. Dar de atunci a fost retras din cauza „îngrijorărilor cu privire la descrierea cercetării”, iar jurnalul Lancet lansează acum o investigație asupra ziarului.
Retragerea nu a fost împărtășită așa cum a fost hârtia originală.
Vitamina D a fost administrată unor secții întregi care deseori îngrijesc pacienții în funcție de cât de bolnavi sunt, nu alocați aleatoriu persoanelor. Și pacienții Covid din studiu care au murit au avut niveluri de vitamine radical diferite pentru început, sugerând că sunt mai bolnavi în primul rând.
Deputatul conservator David Davis, care a solicitat în Parlament introducerea suplimentelor de vitamina D în spitale, a declarat pentru BBC că, în ciuda retragerii, el a considerat că studiul a arătat că vitamina D este importantă și a susținut că guvernul ar trebui să finanțeze mai multe cercetări în acest sens. .