Experimentul, cunoscut sub acronimul de SCoPEx (Stratospheric Controlled Perturbation Experiment), a fost lansat de către oamenii de știință de la Universitatea Harvard și urmărește soluția împrăștierii de carbonat de calciu (CaCO3) în atmosferă – un aerosol care ar putea reversa efectele încălzirii globale.
Cercetările pe scară largă privind eficacitatea geoingineriei solare au fost blocate de ani de zile din cauza controverselor. Oponenții cred că o astfel de știință prezintă riscuri imprevizibile, inclusiv schimbări extreme ale modelelor meteorologice care nu diferă de tendințele de încălzire la care asistăm deja.
Ecologiștii se tem, în mod similar, că o schimbare dramatică a strategiei de atenuare va fi tratată ca o undă verde pentru a se continua emiterea de gaze cu efect de seră, cu modificări mici sau deloc în modelele actuale de consum și producție.
SCoPEx va face un prim pas mic în cercetare în iunie, în apropiere de orașul Kiruna, Suedia, acolo unde Agenția Spațială Suedeză a fost de acord să lanseze un balon care conține echipament de cercetare la 20 de kilometri deasupra pământului.
Cu această ocazie nu se vor împrăștia și aerosoli, dar totuși, este un pas spre lansarea unei cantități mici de CaCO3 în atmosferă.
David Keith, profesor de fizică aplicată și politici publice la Universitatea Harvard, recunoaște „foarte multele îngrijorări reale” ale geoingineriei. Este adevărat că nimeni nu știe ce se va întâmpla până când CaCO3 este eliberat și apoi studiat ulterior.
Keith și alți oameni de știință SCoPEx au publicat o lucrare în 2017, sugerând că praful poate umple efectiv stratul de ozon, reacționând cu moleculele care distrug ozonul. „Cercetările suplimentare cu privire la acest lucru și la metode similare ar putea duce la reduceri ale riscurilor și la o eficiență îmbunătățită a metodelor de geoinginerie solară”, scriu autorii lucrării.
sursa