Este un moment aglomerat pentru Marte în acest moment.
Luna aceasta Planeta Roșie a intrat în noul său an, ceea ce este cunoscut sub numele de Anul 36, și nu a fost mult timp depășită de Pământ pe orbita sa a Soarelui.
Distanța dintre Pământ și Marte se schimbă constant din cauza vitezei lor diferite în jurul Soarelui, prin urmare fereastra optimă de lansare pentru misiuni este doar o dată la 26 de luni, când planetele se apropie cel mai mult.
Mulți anticipează touchdown-ul rover-ului Perseverance al Nasei – cel mai sofisticat vehicul trimis vreodată pe uscat pe o planetă – pe 18 februarie.
Cu toate acestea, Planeta Roșie este deja observată îndeaproape.
De la lansarea sa în 2016 și inserarea ulterioară a orbitei sale în jurul planetei Marte, un instrument numit Color and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS) a fost folosit pentru a spori cunoștințele oamenilor de știință despre suprafața planetei.
Camera se deplasează cu Orbiterul Exomars Trace Gas al Agenției Spațiale Europene (Esa) , care studiază metanul și alte gaze rare din atmosfera marțiană.
Scopul tehnic al CaSSIS este de a analiza potențialele locuri de aterizare pentru viitoarele misiuni – una dintre acestea fiind misiunea Exomars a Esa, care urmează să fie lansată în 2022.
sursa