Dogecoin, o criptomonedă care a început ca o glumă, a crescut cu 50% după ce inventatorul Elon Musk a numit-o „cripta oamenilor”.
Criptomonedele precum Dogecoin și Bitcoin sunt generate de computere. Valoarea lor presupusă provine din numărul finit care poate fi calculat.
Dogecoin folosește un câine Shiba Inu ca mascotă și se bazează pe un meme care prezintă animalul.
Până în prezent, moneda a crescut cu peste 800% în acest an.
După ce a atins un maxim de 0,058 USD (4,2 pence), fiecare dogecoin schimbă în prezent mâinile cu aproximativ 0,046 USD, sugerând o valoare totală pentru toate monedele de 128 miliarde de aproximativ 5,89 miliarde USD.
A fost creată în 2013 de o pereche de lucrători în software, după ce unul dintre ei a făcut o glumă despre următoarea mare criptomonedă, potrivit unui interviu acordat Vice.
Cu toate acestea, fără nicio valoare intrinsecă, cum ar fi aurul sau terenurile și fără capacitatea de a genera venituri precum o companie sau o obligațiune, criptomonedele sunt extrem de volatile și se pot prăbuși la fel de repede pe măsură ce cresc.
Acest lucru le face greu de apreciat și le face prețurile susceptibile la sfaturi din partea susținătorilor sau panici bruște.
Criticii subliniază că, deși orice criptomonedă dată poate avea un aport finit de unități, numărul criptomonedelor este în continuă creștere și potențial nelimitat.
Oamenii au pierdut sume mari de bani în scăderi abrupte în valoarea criptomonedelor și în hacks și hard disk-uri corupte sau pierdute.
Valoarea Bitcoin a scăzut cu 5.000 de dolari pe 4 ianuarie la aproximativ 29.000 de dolari înainte de a recupera terenul pierdut. Pe 11 ianuarie, a scăzut de la 9.000 la 32.000 de dolari.
Deoarece criptomonedele pot trece rapid granițele internaționale și nu sunt reglementate ca numerar sau investiții regulate, investigarea furturilor este dificilă.
Luna trecută, Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) a emis un avertisment puternic către investitori în așa-numitele cripto-active.
Organul de supraveghere financiar a declarat că investitorii ar trebui să fie „pregătiți să-și piardă toți banii” în cazul în care valoarea investiției lor se va prăbuși.
sursa