Facebook a devenit o fabrică in valoare de 770 miliarde de dolari

A existat un moment palpitant în urmă cu patru ani, când se părea că Facebook face ceva cu adevărat falnic. Compania a înființat o nouă divizie hardware numită Clădirea 8, a încorporat-o cu oameni de știință și ingineri supravegheați de un executiv de la DARPA și a anunțat că construiește tehnologie pentru a vă ajuta să tastați cu creierul și să „auziți” cu pielea.

Deși nu era clar dacă ideea îndrăzneață se va materializa vreodată, ea s-a simțit inovatoare și diferită de orice a făcut vreodată compania – o fabrică de lună ca Google fiind cunoscută de mult timp. Dar apoi executivul DARPA a părăsit Facebook câteva luni mai târziu ; la un an după aceea, clădirea 8 a fost redenumită Portal , la fel ca în difuzorul inteligent Portal Facebook făcut pentru a concura cu un produs similar de la Amazon ( AMZN ) .
Facebook rămâne una dintre cele mai valoroase, mai mari și mai cunoscute companii de tehnologie din lume. Acesta, împreună cu Google, domină piața publicității online. Dar, în ultimii ani, a făcut mult mai multe titluri pentru clonarea caracteristicilor populare de la concurenți decât pentru construirea de caracteristici și produse inovatoare mai întâi de la sine.

În loc de tehnologie pentru creier sau alte dispozitive hardware noi, Facebook a lansat o listă lungă de produse copiat ridicate de pe YouTube , Twitch , TikTok , LinkedIn , Pinterest și Slack. Facebook a preluat aplicații de întâlniri populare , a lansat un concurent Craigslist și a rupt faimoasele cele mai populare funcții Snapchat Stories în 2016, cu puțin timp înainte ca acesta din urmă să devină public. Și, potrivit unui raport din această săptămână, Facebook încearcă acum să facă același lucru cu Clubhouse , aplicația audio a momentului.
În plus față de copiat, când Facebook nu le-a putut învinge, le-a cumpărat. A achiziționat Instagram în 2012, precum și WhatsApp și Oculus .
Unele dintre aceste eforturi au condus la controlul autorităților de reglementare din Statele Unite. Facebook a fost acuzat că și-a folosit „puterea de dominație și monopol pentru a zdrobi rivali mai mici și a elimina concurența”, în cuvintele procurorului general din New York, Letitia James, care conduce un grup de procurori generali în anchetarea companiei pentru potențial anticoncurențial practici. (Facebook a spus anterior că achizițiile sale au fost autorizate de autoritățile de reglementare și că utilizatorii își aleg serviciile pentru că oferă valoare.)

Dar eforturile de clonare consecvente și foarte publice ridică, de asemenea, întrebări fundamentale cu privire la capacitatea Facebook de a inova, care este adesea considerată drept sângele oricărei companii de tehnologie. Facebook nu este cu siguranță prima sau singura companie de tehnologie care a copiat produse – fiecare platformă online a copiat TikTok într-o anumită măsură, inclusiv Snapchat și YouTube . Dar este, de asemenea, greu să ne amintim ultima dată când Facebook a creat ceva cu adevărat inovator, care îi aparținea.
Tucker Marion, profesor asociat la Universitatea Northeastern, axat pe antreprenoriat și inovație, a spus că copierea și achiziționarea de rivali nu este o strategie proastă, dar trebuie să fie combinată cu faptul că compania își urmărește și propriile idei originale.
„Chiar nu te poți susține dacă nu faci asta”, a spus el. „La un moment dat vei avea de înfruntat o estimare și te vei uita în oglindă și vei realiza că ești fundasul antic care trebuie să facă altceva”.
Un reprezentant pentru Facebook nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu la această poveste.
Pentru a fi corect, inovația este dificilă, iar împușcăturile lunii sunt doar atât. Google a ars miliarde de dolari pe proiecte care variază de la ambițioasa sa aventură cu baloane pe internet până la mașini cu conducere automată și a devenit mai sârguincios în privința experimentelor fără tracțiune.
Facebook a făcut câteva schimbări notabile în anii de când a introdus News Feed în 2006 – luni după lansarea Twitter – și a contribuit la schimbarea modului în care oamenii consumă informații online. A debutat pe telefonul Facebook (flopped), a experimentat cu o dronă de livrare prin internet cu energie solară (pe care a ucis-o) și cu o nouă criptomonedă (TBD, dar câteva lupte timpurii ). Multe alte flopuri pot fi văzute în toată pagina de pornire a unui utilizator sub forma unor butoane folosite rar.
Pe de altă parte, unele dintre eforturile sale de a imita rivalii au avut un succes enorm. Instagram Stories, clona sa Snapchat, a devenit un mod implicit de comunicare și conectare pentru milioane de oameni, inclusiv eu. Facebook Marketplace a apărut ca o alternativă populară și aparent mai sigură la Craigslist (cel puțin așa simt) și a devenit calea mea de a vinde lucruri la nivel local. (Am cumpărat, de asemenea, o măsuță de cafea, mai multe opere de artă și un birou pe Facebook Marketplace, chiar în ultimul an.)
Miercuri, după ce New York Times a raportat că Facebook dezvoltă un produs de chat audio similar cu Clubhouse, purtătorul de cuvânt al Facebook, Joe Osborne, a declarat că compania „explorează întotdeauna modalități de a îmbunătăți” experiența audio și video. Osborne a adăugat, de asemenea, că iterația și îmbunătățirile constante ale ideilor și produselor reprezintă povestea Silicon Valley și, ca urmare, creează mai multe opțiuni pentru consumatori.
Într-o oarecare măsură atunci, Facebook a îmbrățișat în mod deschis rolul de iterator, nu de inovator.
După cum Kevin Systrom, co – fondator și fost CEO al Instagram, după ce a pus când a fost întrebat despre problema de copiere:. „Imaginați – vă mașina numai în lume , a fost modelul T chiar acum inventează Cineva masina, este foarte cool, dar nu -i vina alte companii pentru construirea de mașini care au roți și volan și aer condiționat și geamuri? Întrebarea este, ce lucruri unice construiți deasupra? ”
În multe privințe, este adevărat. Consumatorului tipic nu îi pasă cine s-a gândit mai întâi la idee; le pasă cine l-a executat cel mai bine. Apple nu a inventat smartphone-ul, ci a construit cel mai bun pe atunci. De aceea, Instagram Stories a depășit rapid întreaga bază de utilizatori Snapchat în mai puțin de un an, chiar dacă Facebook nu a fost cel care a inventat postările care dispar. Și acesta este și motivul pentru care Reels, caracteristica scurtă de formă video, s-a străduit să câștige tracțiune și să concureze cu puternicul algoritm de recomandare TikTok.
Chiar și tehnologia sa de tipare a creierului nu a fost complet nouă. Cu mai puțin de o lună mai devreme, Elon Musk a tachinat planurile de a conecta creierele cu computerele. Alte interfețe creier-computer sunt în lucru de zeci de ani. Și totuși, nu pot să nu sper să mă trezesc într-o zi la o prezentare de pe Facebook că a inventat într-adevăr ceva la fel de uluitor ca un cititor de creier, mai degrabă decât o altă versiune a unui produs pe care l-am văzut deja.
sursa