Google nu va mai vinde anunțuri pe baza istoricului de navigare

Google a declarat miercuri că va înceta să vândă anunțuri bazate pe navigarea individuală a unei persoane pe site-uri web, o mișcare care ar putea zgudui industria publicității digitale , deoarece consumatorii solicită mai multă confidențialitate online.

Anul trecut, gigantul căutării a spus că va elimina treptat cookie-urile de la terți , mici bucăți de cod care pot permite agenților de publicitate să urmărească istoricul utilizatorilor de pe web. Odată ce acestea vor dispărea de browserul Chrome Google anul viitor, compania a precizat că nu va folosi și nu va investi în tehnologii alternative de urmărire care ar putea identifica persoane la nivel individual.

„Dacă publicitatea digitală nu evoluează pentru a răspunde preocupărilor tot mai mari pe care oamenii le au cu privire la confidențialitatea lor și la modul în care este utilizată identitatea lor personală, riscăm viitorul internetului gratuit și deschis”, a spus David Temkin, un manager de produs Google, care se concentrează pe confidențialitate, a spus într-o postare pe blog. „Oamenii nu ar trebui să accepte să fie urmăriți pe web pentru a beneficia de avantajele publicității relevante.”

Anunțul vine în momentul în care activitatea de căutare și publicitate direcționată de la Google este atacată din ce în ce mai mult de către parlamentari, precum și de procurori de stat și federali. Gigantul tehnologic se confruntă cu trei procese antitrust majore, inclusiv un caz important al Departamentului de Justiție al SUA și o altă plângere formulată de o coaliție bipartidă de state.

Anunțul de miercuri face parte din impulsul gigantului de căutare către un „ sandbox de confidențialitate ” , care este conceput pentru a permite editorilor să vizeze anunțuri pe baza intereselor oamenilor fără a le încălca confidențialitatea. Compania a anunțat progrese în AI, cum ar fi „ învățarea federalizată ” , care se bazează pe sistemele Google devenind mai inteligente folosind date brute pe dispozitivele oamenilor, în loc să le transfere în cloud, astfel încât Google nu vede de fapt informațiile, dar învață încă de la aceasta.

Declarația Google de a nu utiliza tehnologii alternative de urmărire sigur îi va distruge pe ceilalți din industria tehnologiei publicitare care intenționează să înlocuiască cookie-urile terților cu alte programe care pot urmări îndeaproape persoanele, cum ar fi o metodă care utilizează adresele de e-mail ale oamenilor.

„Nu credem că aceste soluții vor satisface așteptările crescânde ale consumatorilor în privința vieții private și nici nu vor rezista restricțiilor de reglementare care evoluează rapid și, prin urmare, nu sunt o investiție durabilă pe termen lung”, a spus Temkin.

Cu toate acestea, există limitări la actualizarea Google. Modificările nu se vor aplica datelor „primelor părți”, pe care companiile le colectează direct de la consumatori. Aceasta include produsele proprii Google, cum ar fi Gmail, YouTube și Chrome. Modificările se vor aplica și site-urilor și nu telefoanelor mobile , unde consumatorii își petrec din ce în ce mai mult timpul.

sursa