Ingredientele unui articol SEO reușit cu care să Google

Dacă ai scris în bara de căutare google ”articol SEO” sau ”cum scriu un articol SEO” ai ajuns exact unde trebuie. Numarul de articole de blog care apar în fiecare zi în Google este de ordinul milioanelor, așa că în acest context este normal să te întrebi: Cum trebuie să scriu un articol pentru a ajunge pe prima pagină după căutările relevante?

În primul rând, dacă ești la început de drum în content writing, îți propunem un exercițiu de imaginație pentru a înțelege exact cum funcționează SEO (Search Engine Optimisation). Gândește-te la google, pentru că așa cum spuneam pe prima pagină vrei să ajungi cu articolul tău, ca la un masterchef pe care vrei să-l impresionezi, iar la articolul tău ca la un tort de ciocolată. Acest tort, adică articolul tău SEO, trebuie să conțină ingredientele corecte, să arate bine și să aibă un gust demențial, care să-i facă pe cei care-l gustă să vorbească despre el și să-l recomande mai departe.

Pentru că redactarea SEO se referă la crearea de conținut util, convingător și valoros care vizează anumite cuvinte cheie relevante, astfel încât alte persoane să îl promoveze pe platformele de socializare. Acest lucru crește autoritatea și relevanța conținutului și îmbunătățește clasamentul său în Google pentru cuvintele cheie selectate. Ce înseamnă mai exact acest lucru?

5 reguli esențiale pentru un articol SEO reușit
Pentru ca un articol să fie cât mai bine poziționat în SERP (Search Engine Results Pages) trebuie să îndeplinească câteva reguli esențiale, la fel cum un tort trebuie să conțină ingredientele potrivite, preparat după pașii corecți:

1.Alege cuvintele cheie potrivite
Keywordurile sunt exact ca ingredientele unei rețete, cu cât le alegi mai bine cu atât prăjitura va ieși mai gustoasă. În marketing, după cum se știe, totul gravitează în jurul clienților, respectiv al utilizatorilor care ajung pe site-ul / blogul tău, așadar înțelegerea comportamenului de căutare pe Google sau alte motoare de căutare este decisiv.

O strategie SEO optimă include multe aspecte, însă cel mai important este conținutul. Crearea unui conținut convingător, care include cuvinte cheie direcționate și relevante pentru preferințele utilizatorilor, reprezintă cheia căutărilor organice. Una dintre metodele de selecție a acestor cuvinte cheie este folosirea instrumentelor utile în procesul de keyword research, cele mai cunoscute fiind: Keyword Planner, Google Trends, UberSuggest.

O analiză de cuvinte cheie identifică termenii căutați de utilizatori pe motoarele de căutare, respectiv pe google, cu volum cât mai mare, dar care au atât relevanță pentru un anumit subiect cât și o competiție adecvată.
Dar, google trebuie să-ți înțeleagă conținutul articolului înainte să-l rankeze, iar el îl înțelege exact prin intermediul cuvintelor și frazelor cheie. Așa că trebuie să le introducem în text în următorul mod:

cuvinte cheie țintă în titlu;
cuvinte cheie în subtitlurile

și

;
cuvinte cheie în primul și în ultimul paragraf al articolului;
prima imagine din articol ar trebui să conțină un ALT tag sau numele imaginii, care să include cuvintele cheie.
2.Structurează textul în paragrafe, #Headlines, poze
Motoarele de căutare tind să dea preferință articolelor bine structurate dintr-un motiv întemeiat: îl consideră mai lizibil, iar după cum se știe, în mediul online articolele sunt în general ”scanate” pentru a vedea dacă informația este cea de care cei care caută au nevoie. Cum faci să reții cititorul să rămână pe pagina ta și să-ți citească articolul complet? Folosindu-te de o structură cât mai lizibilă. Acest lucru înseamnă:

Propoziții / paragrafe scurte. Un paragraf ar trebui să aibă 6 rânduri, iar o propoziție trebuie să aibă 25 de cuvinte.
Buletturi și citate. Formatarea articolului user friendly înseamnă să structurezi informația cât mai ușor de citit. Folosește-te de bullett-uri și citate pentru a face textul mai ușor de citit.
Fonturi diferite pentru expresiile importante. Dacă aveți un articol lung, cu paragrafe mari, utilizați diferite de fonturi pentru a afișa o separare între secțiuni sau pentru a evidenția cuvintele cheie din articol. Acest lucru va ajuta foarte mult cititorii, chiar dacă sunt cu adevărat cititori sau doar scanează articolul.
Poze și video-uri. Chiar dacă ai un articol foarte bine scris, informația trebuie redată într-un mod cât mai ușor de citi, de aceea un articol SEO de calitate ar trebui să conțină imagini (poze, infografice,meme-uri, video-uri). Vizualurile ar trebui să fie frumoase și interesante, deoarece acest lucru va ajuta articolul să fie promovat pe rețelele de socializare și să fie distribuit.
În ceea ce privește mărimea unui articol SEO, acesta nu ar trebui să depășească 1000-1500 de cuvinte pentru a nu-l face pe cititor să-și piardă interesul. Însă, articolul nu trebuie să fie nici foarte scurt deoarece specialiștii spun că motoarele de căutare favorizează conținutul care dezbate subiecte ”în profunzime”, tratate din mai multe unghiuri.
3.Linkuri în text și URL relevant
URL-ul unui articol este primul lucru pe care Google sau alte motoare de căutare îl descoperă când intră în contact cu un site. Și, cum prima impresie contează indiferent că ne referim la un articol SEO sau la un tort de ciocolată, trebuie să te asiguri că adresele URL îndeplinesc toate criteriile recomandate. De asemenea, linkurile interne ajută cititorii dar și pe Google să găsească informații suplimentare. Dacă vorbim de un blog sau de un site de content, nu ezita să folosești linkuri variate pe cât mai multe cuvinte cheie.

De asemenea, pentru a te asigura că motoarele de căutare pot înțelege despre ce imagini este vorba în articol, trebuie să te asiguri că folosești nume de imagine adecvate. Prima imagine din articolul SEO ar trebui să conțină un ALT tag sau numele imaginii, care include cuvintele cheie. Multe persoane fac greșeala de a încărca imagini cu nume precum image001.jpg. Dar, aceasta este o greșeală uriașă. Așadar, reține atunci când denumești o imagine, să menționezi un nume relevant pentru imaginea aleasă.

4.Conținut original și titluri care captează atenția
Un lucru e foarte clar: Google iubește conținutul de calitate, iar dacă un site are conținut mult, variat și original, va fi afișat înaintea altor site-uri concurente. Dacă ai un site cu 3 pagini de prezentare și una de contact este foarte greu să ajungi pe prima pagină Google, prin urmare este necesar să ai un blog cu articole scrise pe cuvintele cheie din domeniul tău pentru a apărea în rezultate.

Dar, nu orice conținut este agreat de google și plasat în primele rezultate, ci conținutul trebuie să fie original. Se știe că dacă vei copia articole de pe alte site-uri, site-ul tău va fi considerat de google drept site care piratează și îți va scădea poziția în rezultatele motoarelor de căutare.

De asemenea, atunci când o persoană caută pe google o informație se uită la primele rezultate și analizează titlurile pe care le văd. Cititorul va da click, fie pe unul din primele trei linkuri, fie pe cel care îi atrage cel mai mult atenția. De aceea, trebuie să creezi un titlu atrăgător care va atrage click-uri, diferit de titlurile pe care le vezi la majoritatea. Titlul unui articol este ca aspectul unui tort. Gândește-te serios la acest aspect! Un articol bun, poate să fie discreditat dacă nu este susținut de o prezentare bună. Un titlu interesant îți va da posibilitatea să o iei pe scurtătură și să ocolești articolele care rankează deasupra ta.
5.Scrie pentru publicul potrivit
Înainte de a-ți propune să scrii un articol SEO, întreabă-te acest lucru: Pe CINE interesează ceea ce scriu? E ca și cum te gândești să faci un tort cu ciocolată pentru prietenii tăi, dar uiți de întrebarea de început care ar trebui să fie: Oare le place ciocolata?

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă bloggerii și marketerii de conținut este scrierea de conținut optimizat pentru motoarele de căutare, dar care să atragă oamenii, să-i determine să rămână fideli prin intermediul poveștilor scrise.

Tocmai de aceea, nu uita că articolul SEO îl scrii în primul rând pentru oamenii și mai apoi pentru google. De fiecare dată când scrii un articol nou, ar trebui să cauți mereu să oferi valoare cititorilor tăi. Ce le poți spune ca nimeni altul? Ce informație unică și valoroasă le oferi? Ce emoții și sentimente poți trezi prin articolul tău? Ce cunoștințe poți împărtăși care nu pot fi găsită nicăieri?

Un articol SEO reușit înseamnă un articol SEO care ocupă poziția 1 în google, dar mai ales și un articol pe care să-l aprecieze cititorii, să-l distribuie și mai ales care să-i facă să se întoarcă periodic pe site-ul tău pentru a te citi.