Omul din spatele Fortnite face cel mai riscant pariu din cariera sa. Răsplata ar putea fi uriașă

De-a lungul carierei sale, Tim Sweeney nu s-a temut să-și asume giganți din industria tehnologică.

CEO-ul și fondatorul Epic Games a avut abilitatea de a alege bătăliile potrivite, susținând totodată independența companiei sale. Fortnite, jocul blockbuster Battle Royale al companiei, a depășit recent peste 15 milioane de jucători concurenți și a dat naștere unui univers de fandom. Epic a provocat platformele consacrate prin lansarea propriului magazin digital de jocuri video. Și compania de miliarde de dolari a dezvoltat Unreal Engine, un software propriu pentru a-și crea propriile jocuri video pe care le licențiază altor dezvoltatori și animatori.
Acum, Sweeney, în vârstă de 50 de ani, se lansează în cea mai mare bătălie din istoria de 30 de ani a companiei sale: Epic îi dă în judecată pe Apple și Google într-o provocare legală care ar putea reface viitorul economiei digitale.

„Frustrarea lui Epic față de Apple în special, și Google într-o oarecare măsură, se acumulează de cel puțin trei ani. De când Fortnite a ajuns să aibă un public mare, ne-am simțit înăbușiți de mai multe lucruri”, a declarat Sweeney pentru CNN Business în timpul unui interviu din decembrie.
Lansat în 2017, Fortnite a devenit rapid un fenomen. Când a debutat pentru prima dată, Epic a perceput 40 USD pentru descărcarea jocului – un preț obișnuit. Dar compania a pivotat rapid către un model de afaceri mai riscant, pariat că oferirea Fortnite ca un joc free-to-play cu achiziții în aplicații de articole digitale, cum ar fi ținute, ar genera venituri globale mai mari.
Pariul a dat roade. Deși Epic a câștigat miliarde din achizițiile Fortnite în joc – aproximativ 1,3 miliarde de dolari în 2020 și 1,8 miliarde de dolari în 2019, conform diviziei de jocuri NiDSEN SuperData – compania a refuzat să plătească o parte din aceste venituri proprietarilor de magazine de aplicații precum Apple și Google. Dacă un jucător a descărcat Fortnite din App Store-ul Apple, de exemplu, Apple ar primi o reducere de 30% din toate achizițiile din aplicație.
sursa