Panourile solare: află care este durata lor de exploatare și la ce să te aștepți

Te gândești să treci la energie verde și să reduci costurile cu factura la curent? Cea mai la îndemână soluție este investiția într-un sistem de panouri solare și având în vedere că prețurile sunt în scădere de la an la an, acesta este un moment excelent să faci acest pas. Însă chiar și în aceste condiții vorbim de o sumă substanțială și de aceea este bine să cântărești toate aspectele înainte de a decide ce echipamente vei folosi iar una dintre primele întrebări pe care ți le vei pune în ceea ce privește panourile solare este: care este durata lor de viață.

Producătorii de top garantează performanțele panourilor solare pentru o perioadă cuprinsă între 25 și 30 de ani. Acest lucru nu înseamnă că după trecerea acestui interval, panourile fotovoltaice vor înceta pur și simplu să producă energie. Ele vor continua să funcționeze dincolo de perioada garantată de producător, ani buni de zile dar cu un randament din ce în ce mai mic. Acest proces de ”îmbătrânire”  se numește degradare iar producătorii de panouri solare garantează în fapt performanța panourilor, precizând coeficientul de degradare din primul an precum și pe cel din anii următori, pe toată perioada garantată. Concret degradarea panourilor solare înseamnă că același panou, va produce din ce în ce mai puțină energie din primind aceeași cantitate de lumină solară.

Degradarea panourilor solare este determinată de mai mulți factori de mediu. Unul dintre ei este chiar lumina solară. În fapt, în fișa tehnică a oricărui panou solar veți regăsi termenul LID din englezescul light induced degradation și care înseamnă degradare indusă de lumină. LID este coeficientul de degradare a panourilor solare în primele zile de utilizare și în anumite cazuri poate ajunge până la 2%. Cu timpul însă această valoare scade. Degradarea mai poate fi cauzată și de microfisuri pe suprafața panourilor ce pot apărea ca urmare a acțiunii vântului de exemplu. Diferențele mari de temperatură sau expunerea la temperaturi extreme (pozitive sau negative), la umiditate excesivă sau îngheț vor contribui de asemenea la degradarea panourilor solare. 

Menționam anterior că producătorii de panouri solare precizează în mod distinct care este  coeficientul de degradare în primul an. Din cauza LID, primul an de exploatare al panourilor solare poate aduce un coeficient de degradare de până la 2%. Cu toate acestea, un studiu a demonstrat că în primul an, rata de degradare a panourilor solare de ultimă generație, ca cele de la Efurtun.ro, nu depășește 1% 

Ce poți face ca să prelungești durata de exploatare a panourilor fotovoltaice? Primul pas este să alegi cu atenție locul în care amplasezi panourile. Dacă urmează să le montezi pe acoperișul casei, este important să toaletezi constant copacii ale căror crengi ar putea provoca fisuri pe suprafața panourilor, mai ales că umbrirea panourilor va afecta și eficiența lor. Montarea lor ar trebui făcută de o firmă specializată, nu doar pentru a prelungi durata de exploatare ci și pentru a fi sigur că vei obține randament maxim, având în vedere că orientarea și mai ales înclinația la care sunt montate panourile impactează destul de mult randamentul acestora. În sfârșit, asigură-te că faci lucrări de mentenanță a sistemului fotovoltaic în mod regulat și că panourile sunt curățate așa cum trebuie. Poți curăța panourile chiar și singur dacă panourile sunt montate la sol dar în cazul celor amplasate pe acoperiș este recomandat să apelezi la o echipă de profesioniști. 

Având în vedere că perioada de amortizare a unui sistem fotovoltaic este din ce în ce mai mică, de 5-10 ani, o garanție de 25-30 de ani a duratei de exploatare se poate traduce în minim 15 ani de profit, și asta fără să luăm în calcul faptul că panourile vor continua să producă și după ieșirea din garanție.

Sursa foto: pixabay.com