Sanatate

Se ia test din saliva! Doar in scolile din Romania se face acest test, pentru a depista Covid-19

O nou anunt din partea Comitetului National de Situatii de Urgenta este de acord cu utilizare testelor de saliva in scolile din Romania iar  urmeaza sa fie cumparata in prima faza, in valoare de 70 de milioane pentru depistarea infectiei cu SARS-COV-2, relateaza wowbiz.ro.

„ Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea nr. 83 privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ și asigurarea fondurilor necesare achiziționării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, a anunţat CNSU.

”Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, este decizia CNSU.

Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă.

Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta.

Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la B1 TV.