Extern

Serviciul militar va deveni obligatoriu în Marea Britanie

Se reintroduce armata obligatorie pentru tinerii din această țară. La 18 ani sunt obligați să își efectueze stagiul militar. Anunţul vine după ce şi Italia a iniţiat un proiect de reintroducere a serviciului militar obligatoriu scrie romaniatv.net

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că, dacă va fi reales, va reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tinerii de 18 ani. Această decizie vine în contextul în care și alte țări, precum Italia, discută despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Tinerii vor avea opțiunea de a alege între serviciul militar și alte forme de muncă în folosul comunității, care presupune prestarea de servicii un weekend pe lună, timp de un an.

Premierul a subliniat că această măsură are ca scop oferirea de oportunități și experiențe valoroase pentru tineri, în contextul unei societăți tot mai divizate și al unei lumi tot mai incerte. Sunak a declarat că generații întregi de tineri nu au avut oportunitățile sau experiența pe care o merită și că există forțe care încearcă să divizeze societatea britanică.

Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în Marea Britanie în anul 1960, dar subiectul a revenit frecvent în discuțiile publice. În ianuarie 2024, generalul Sir Patrick Sanders, comandantul armatei britanice, a evidențiat necesitatea pregătirii generațiilor tinere pentru posibile conflicte viitoare, sugerând o implicare națională mai mare în apărarea țării. La acea vreme, Guvernul condus de Sunak a respins ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, dar circumstanțele actuale au determinat o schimbare de perspectivă.

Premierul Sunak a promis o creștere a cheltuielilor militare până la 2,5% din PIB-ul Marii Britanii și a subliniat că înrolarea tinerilor de 18 ani pentru un an ar presupune un efort financiar de 2,5 miliarde de lire sterline (circa 3 miliarde de euro) pe an. O comisie regală ar urma să fie înființată pentru a concepe noul program de serviciu național, iar un program pilot ar putea fi deschis pentru aplicații în septembrie 2025.

Premierul a afirmat că numai prin cultivarea culturii comune și stimularea simțului datoriei se poate păstra națiunea și valorile pentru deceniile următoare. El a adăugat că aceasta este o investiție atât în caracterul tinerilor, cât și în securitatea națională. Sunak a criticat și guvernele anterioare, menționând că forțele armate britanice au ajuns la cea mai mică dimensiune din vremea lui Napoleon încoace și că este nevoie de măsuri urgente pentru a reconstrui apărarea națională.

Opoziția laburistă a reacționat, acuzându-l pe Sunak și guvernul conservator că sunt lipsiți de idei și că au contribuit la haosul din ultimii 14 ani. Ei susțin că este timpul pentru o schimbare și că laburiștii sunt pregătiți să reconstruiască Marea Britanie.