Actualitate

Situația statului de drept în România, astazi se dezbate Parlamentului European. Comisarul pe Justiție: „Dacă autoritățile nu răspund corespunzător, Comisia va acționa cu toate mijloacele la dispoziție”

Parlamentul European a declarat astazi ca se va dezbate problema statului de drept in Romania, care la ora actuala este in pericol, cei de la Bruxelles, punerea sub acuzare a Laurei Codruta Kovesi de catre Sectia speciala de investigare a magistratilor, au vazut-o ca o abuzare la o bloca pe Laura pentru a deveni procuror-sef european, relateaza  b1.ro.

În cadrul dezbaterii, Comisarul european pe Justiție, Vera Jourova, a prezentat raportul privind statul de drept în România.

”Am spus în mod repetat că România trebuie să revină urgent pe calea reformelor. Comisia a spus întotdeauna foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu vor fi suficiente și că e nevoie de acțiuni. Acum! Dacă autoritățile nu răspund corespunzător, Comisia va acționa cu toate mijloacele la dispoziție.

Discuția de azi e despre riscuri foarte concrete ca România să facă noi pași înapoi.

Nu s-au făcut progrese în privința recomandărilor MCV.  

Posibilele modificări ale Codurilor penale trebuie pregătite cu atenție și e nevoie de consultarea magistraților.

De asemenea, orice acțiuni trebuie să fie în concordanță cu dreptul european

Autoritățile române și-ar asuma un risc dacă ar proceda fără a face acest lucru și s-ar crea impunitate pentru politicieni de rang înalt.

Aceste lucruri nu pot fi separate de redeschiderea unor cazuri din trecut, care ar însemna o ingerință majoră în activitatea magistraților!

În ce privește numirile de procurori, echilibrele nu au fost respectate, iar procedurile sunt extrem de controversate.

În ceea ce priveşte Secția specială pentru magistrați, au fost deja exprimate preocupări în raportul MCV, la fel s-au pronunţat Comisia de la Veneția și GRECO, dar Guvernul continuă să consolideze această structură.

Toate aceste elemente ne suscită îngrijorări și ne arată că situația din România este extrem de volatilă”, a declarat Vera Jourova.