Ati obtinut note bune in scoala, ati excelat in facultate si ati absolvit cu o diploma de la o universitate de top. Sigur ca sunteti inteligent, nu? Nu va indoiti de abilitatile dvs. academice si sigur ati fost binecuvantat cu o minte foarte capabila in multe privinte.
Dar inteligent? Sunteti 100% sigur de asta? A fi printre cei mai performanti pe frontul educational este cu siguranta un semn bun, dar exista unele diferente majore intre a avea “inteligenta din carti” si a prezenta inteligenta adevarata. Acestea sunt:
Cunoasterea versus intelegere
“Orice nebun poate sa stie. Ideea este sa intelegem. “- Albert Einstein. Exista adesea o prapastie vasta, intre a sti ceva si a intelege mai detaliat. S-ar putea sa stiti ca combinarea substantei chimice X cu substanta chimica Y produce un rezultat destul de exploziv, dar aceasta cunoastere nu este acelasi lucru cu a avea o intelegere deplina a motivului pentru care aceste substante chimice reactioneaza asa cum reactioneaza.
Cunoasterea este superficiala; se bazeaza foarte mult pe observatie si memorie. Intelegerea necesita ceva cu totul mai profund; o natura curioasa care incearca sa explice de ce. De aceea “de ce?” este o parte absolut esentiala a intelegerii, face apel la mintile cu adevarat inteligente, facandu-le sa urmeze indicii pentru a gasi raspunsul. Descoperirile nu se nasc din cunoastere; ele vin din curiozitate si curajul de a crede in golurile intunecate ale misterului. Inca mai traiam in pesteri daca stramosii nostri nu ar fi explorat si nu si-ar fi largit capacitatile, urmarind natura lor curioasa.
Luarea contextului in considerare
Un adevar este inutil daca este izolat. Pana cand nu puteti explica modul in care acest fapt se refera la multe alte fire care se impletesc intr-un context mai mare, inteligenta dvs. ramane limitata. As putea sa va spun ca acidificarea oceanelor afecteaza negativ capacitatea coralilor de a-si forma scheletul. O observatie interesanta, fara indoiala, dar nu foarte utila atunci cand este vazuta separat. Pana cand nu va uitati la contextul mai larg si nu veti explica modul in care acest lucru va influenta ecosisteme complexe si diversificate care se bazeaza pe aceste habitate vitale ale coralului, acest fapt independent nu inseamna nimic.
Oamenii inteligenti sunt mai constienti de modul in care o singura informatie se refera la imaginea mai mare. Ei inteleg relatia dintre lucruri; sau daca nu, incearca sa-si dea seama. Oamenii care sunt doar informati tind sa nu se ingrijoreze atat de mult despre ceea ce nu se incadreaza in domeniul lor si punctul lor de vedere ingust.
Perspectiva emotionala
Exista, fara indoiala, multi oameni care pot face un argument decent cand isi apara punctul de vedere impotriva unui adversar. Cu toate acestea, exista momente cand ar fi mai bine sa va cedati punctul de vedere si sa dezamorsati o situatie cu smerenie si eleganta. Oamenii cu adevarat inteligenti pot recunoaste aceste momente si pot actiona ca atare. Cei limitati la inteligenta din carti nu sunt intotdeauna capabili sa faca acest lucru.
Dar de ce conteaza, poate va intrebati? Ei bine, este vorba despre interactiunea dintre cunoastere si emotie. Cuvantul cheie aici este echilibrul. Atunci cand starea dumneavoastra interioara este una de echilibru, sunteti pregatit sa va folositi cunostintele in cele mai bune conditii. Cand sunteti complesiti de emotie, cunoasterea face loc pentru aroganta si incapatanare – trasaturi pe care multi le-ar considera negative. Intr-o dezbatere amicala, persoana cu adevarat inteligenta va fi capabila sa simta tensiuni in crestere si sa duca lucrurile la capat intr-un mod diplomatic. In absenta acestei constientizari emotionale, o dezbatere poate evolua rapid intr-un argument incins, care nu serveste nimanui.
Luati in considerare cealalta persoana
Acuitatea emotionala mentionata mai sus joaca un alt rol in inteligenta – permite unei persoane sa ia in considerare impactul actiunilor sale asupra altora. Numiti-o empatie, numiti-o teorie a mintii, numiti-o cum vreti, aceasta abilitate de a intelege cum actiunile voastre influenteaza lumea exterioara nu este ceva ce puteti invata dintr-o carte.
Acest aspect al inteligentei este mai natural, mai innascut decat cel al cunoasterii pure. Ii cere individului sa se puna in locul unei alte fiinte si sa vada cum se simte. Acest lucru este apoi reintrodus in procesul de luare a deciziilor. Fara acest aspect pivot al unei inteligente rotunjite, veti ajunge la un bufon care se balbaie, care isi urmareste fara oprire cauza in detrimentul tuturor celorlalti. Tipul de persoana care spune si face lucruri care ii deranjeaza pe altii si apoi nu inteleg de ce reactioneaza in acest fel.
Implementarea
Inteligenta din memorie te poate duce pana intr-un anumit punct in viata. La urma urmei, numai prin actiunea si implementarea cunoasterii se poate realiza ceva. Acest pas este punctul unde multi oameni destepti din punct de vedere academic esueaza. Pur si simplu nu au mijloacele necesare pentru a pune lucrurile in practica. In acest moment, ei tind sa se blocheze si sa stagneze. Nu au nici practica, nici cunoasterea emotionala sa se impinga mai sus pe scara corporativa si nu au ambitia si hotararea sa-si creeze drumul in afaceri sau altfel. Cadoul lor pentru absorbtia si amintirea informatiilor nu poate compensa deficitul lor atunci cand vine vorba de punerea in aplicare a planurilor.
Stiind ca nu stii nimic
Socrate este deseori si incorect citat, spunand: “Eu sunt cel mai intelept om in viata, caci stiu un lucru, si anume ca nu stiu nimic”. Aceasta idee indica piesa finala din puzzle-ul inteligentei adevarate. Vedeti, inteligenta isi cunoaste propriile limite si, prin urmare, sa sustineti pe buna dreptate ca sunteti inteligenti, trebuie, in esenta, sa fiti dispusi sa recunoasteti ca nu stiti nimic. Acest paradox Socratic este un concept pe care cei cu informatiile nu il pot intelege. Pentru ei pare a fi aproape absurd sa-si umple capul cu informatii, doar ca apoi sa le lase pentru indoiala. Caci in esenta este ceea ce face o persoana inteligenta atunci cand renunta la intelegerea deplina a lucrurilor pe care ei pretind ca le inteleg.
Inteligenta spune: “Inteleg din punctul meu de vedere foarte limitat, dar eu dau intelegere fara echivoc numai universului”. “Book smarts” ramane hotarat in cunoasterea si intelegerea sa si refuza sa accepte posibilitatea ca poate sa greseasca.