La 4 decembrie 2015, primarii din principalele orașe ale lumii s-au întâlnit la Paris pentru a lansa un apel la acțiuni concertate în legătură cu schimbările climatice și pentru a încuraja actorii statali să realizeze o înțelegere globală ambițioasă cu obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Astfel, pe 12 decembrie 2015 a fost adoptat Acordul de la Paris privind Schimbările Climatice, motiv pentru care această dată a devenit un reper de importanță istorică în lupta împotriva schimbărilor climatice la nivel internațional.
5 ani mai târziu, pentru a reconfirma angajamentul asumat în capitala Franței în 2015, a fost lansată Declarația de la Paris de către primarul Parisului, doamna Anne Hidalgo, primarul orașului Los Angeles, dl Eric Garcetti, precum și de către reprezentanții celor mai prestigioase organizații, asociații și rețele ale autorităților locale și regionale. Această Declarație reprezintă un pas înainte în angajamentul politic global și individual al primarilor orașelor lumii față de procesul „Cities Race to Zero”, mai ales din perspectiva organizării celei de-a 26-a Conferințe a ONU privind schimbările climatice (COP26) care va avea loc la Glasgow, în perioada 1-12 noiembrie 2021.
Primarul municipiului Constanța, dl. Vergil Chițac, a semnat Declarația de la Paris, angajând astfel municipiul Constanța în procesul global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Obiectivele prioritare ale semnării acestui document vizează identificarea unor soluții locale pentru obținerea unui mediu sănătos pentru locuitorii municipiului, precum și implicarea tinerilor și a societății civile în demersul de realizare a politicilor climatice.
Printre obligațiile asumate se numără:
Plasarea acțiunii climatice în centrul tuturor proceselor de luare a deciziilor la nivel urban, astfel încât să se atingă neutralitatea climatică și să se creeze comunități prospere și echitabile;
Angajamentul de a atinge (net) zero emisii de carbon în anul 2040 (dacă este posibil, mai devreme) sau cel târziu la mijlocul secolului, în conformitate cu eforturile globale de a limita încălzirea la 1.5°C;
Adoptarea unor soluții bazate pe natură în planurile de acțiune sectorială, prin plasarea biodiversității în centrul măsurilor de atenuare a efectelor schimbărilor climatice;
Sprijinirea schimbărilor din cadrul activităților economice ale orașului nostru, care permit o reducere mai rapidă a amprentei lor de carbon;
Angajamentul ca, împreună cu toți partenerii publici și privați ai Primăriei, să se ofere acces la energie regenerabilă și neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pentru toți cetățenii orașului Constanța până în anul 2050.
Cu această ocazie, Primăria municipiului Constanța invită toți partenerii acesteia și actorii locali – factori de decizie la nivel local, sindicate, investitori, societatea civilă, lideri politici etc. – să i se alăture în recunoașterea urgenței globale a schimbărilor climatice și să sprijine efortul comun de a elabora și pune în aplicare acțiuni bazate pe știință pentru a reduce emisiile de carbon la nivelul municipiului Constanța.
La nivel internațional au semnat Declarația de la Paris orașe precum Barcelona, Londra, Lisabona, Munchen, Oslo, Los Angeles, Helsinki, Geneva, Glasgow, Milano, Buenos Aires etc.
Pe plan național s-au alăturat deja acestui demers municipiile Iași, Brașov, Suceava, Pitești, Tulcea, Galați, Bârlad, Câmpina, Zalău, Petroșani etc.