Grija este ceva care îți afectează doar creierul și estre considerată un obicei pe care poți învăța să-l distrugi.Unii oameni consideră că grija este o notificare care să-ți aducă aminte de experiențele din trecut și să te pregătească pentru ceea ce urmează, dar oricum ar fi este total nesănătoasă și îți oprește creierul să funcționeze cum ar trebui și să se concentreze pe lucruri mai importante.
Îngrijorarea presupune de fapt să te gândești la lucruri viitoare, pe care nu le poți controla, iar depresia este legată mai mult de lucruri din trecut care nu pot fi schimbate.
Te poți pregăti și altfel pentru viitor, nu trebuie să te îngrijorezi, iar în continuare ai câteva metode care te vor ajuta să fii liniștitiă.
1. Notează-ți
Tehnica presupune să-ți notezi undeva toate lucrurile de care ești îngrijorată, de exemplu, dacă nu poți adormi pentru că te gândești la ceva ia o foaie și un pix și începe să scrii. În acest fel, creierul tău se eliberează și scapă de presiune. Dacă urmează o cină în familie și nu știi ce să gătești, atunci îți poți nota doar „ce să servesc?” și a doua zi dimineața, te vei putea gândi liniștită la meniu. De asemenea, dacă îți scrii motivele de îngrijorare, creierul le va percepe ca fiind ceva important, care trebuie rezolvat și se va concentra pe soluții nu pe a fi preocupat de ce nu se poate face.
Potrivit cercetătorilor, oamenii care sunt îngrijorați tot timpul încearcă de fapt să evite realitatea. Un studiu publicat în revista medicală Anxiety, Stress & Coping le-a cerut oamenilor să scrie trei posibile soluții ale problemelor pe care le au și mai târziu aceștia au fost capabili să-ți analizeze și rezolve singuri dificultățile. Conform cercetătorilor din acest studiu, problemele au devenit ceva concret odată cu scrierea lor și s-a dovedit astfel o relație directă între nivelul de îngrijorare și atributul de a fi ceva concret. Cu cât participanții la studiu se gândeau mai mult la un anumit lucru, cu atât problema devenea de fapt mai puțin concretă. Concluziile studiului au schimbat credința generală până la acel moment că grija este o parte a rezolvării problemelor și au plasat-o ca fiind, tocmai, o încercare de a evita răspunsul.
2. Meditația
Meditația este o metodă excelentă de relaxare a creierului și descărcare. Cercetătorii au analizat efectele meditației în reducerea anxietății cognitive și au ajuns la concluzia că indiferent de faptul dacă ai impresia că nu deții timpul necesar pentru a medita tot ceea ce trebuie să faci este să închizi ochii pentru 30 de secunde. Astfel, te poți ajuta pe tine și creierul tău să vă distanțați de problemele cotidiene și de stres, oriunde te-ai afla. Dacă îți petreci doar câteva momente pe zi relaxându-te, vei evita să te îngrijorezi pentru orice. Chiar dacă pot apărea gânduri de îngrijorare și în timpul meditației, acest lucru este absolut normal, dar cu timpul, le poți opri să-ți acapareze mintea.
3. Sport
Îngrijorarea este un răspuns natural al creierului, care își dorește să protejeze restul organismulu de pericol. Dacă te afli într-o situație pe viață și pe moarte creierul va elibera adrenalină, care îți dă exact același sentiment ca atunci când te îngrijorezi.
În urma studiilor, s-a descoperit că sportul este o modalitate foarte bună de a reduce simptomele anxietății. Dacă organismul nu simte efectele fizice ale stresului, mintea va înțelege că nu este nici un motiv de îngrijorare, pentru că nu există pericole evidente. Sportul aduce bătăile inimii la un nivel normal și reglează respirația, în timp ce reduce presiunea sanguină. Dacă știi exact care este motivul grijilor tale, atunci fă o scurtă plimbare, de măcar 10 minute și încearcă să te bucuri de natură și împrejurimi, iar cu fiecare pas pe care îl faci concentrează-te mai mult pe reglarea respirației.