De ce se ciocnesc paharele înainte să bem din ele?

De ce se ciocnesc paharele înainte să bem din ele? Acest obicei în semn de sărbătoare, popular în rândul românilor la evenimente deosebite, formale sau informale, este un gest însoţit, de obicei, de urări de bine.

De ce se ciocnesc paharele înainte să bem din ele? La nunţi, botezuri, aniversări, dar şi la marile evenimente ne-am obişnuit să ciocnim un pahar de vin, şampanie, bere sau orice este alcool. În schimb, nu se practică acest obicei, dacă bem apă.
iocnitul paharelor este un obicei care a fost practicat de secole la evenimentele importante.

Până în secolul al XVIII-lea, ciocnitul recipientelor din care se bea însemna bucurie și era folosit ca o modalitate de a exprima încurajarea. A spune „Noroc!” este pur și simplu un mod simbolic de a exprima dorinţa de voie bună și sănătate pentru cei din jur.

În acest fel se evita otrăvirea
O teorie a apariţiei obiceiului de a ciocni paharele cu băutură este aceea conform căreia ar fi fost o modalitate de a evita otrăvirea.

Cum se întâmpla adesea ca inamicii să pună otravă în băutura unui opozant, se credea că, dacă paharele erau umplute până la refuz şi erau ciocnite cu putere, un pic din fiecare pahar ajungea în celălalt.

Acceptul ca unul dintre meseni să-şi ciocnească paharul şi să bea din el imediat după aceea însemna că nu avea intenţia de a otrăvi.

sursa