La un deceniu după ce au început discuțiile, este România mai aproape de aderarea la Schengen?

La 25 martie 2021, timpul de așteptare pentru camioanele care traversează frontierele între statele membre ale Uniunii Europene a fost între zece și treizeci de minute, multe dintre treceri raportând deloc întârzieri, deoarece transportatorii și-au desfășurat comerțul paneuropean la 17:00 joi seara .

Având în vedere că toate statele membre ale blocului, cu excepția a trei, sunt membre ale Schengen, care prevede călătorii fără frontiere în întreaga UE, lipsa întârzierii nu a fost neobișnuită. Dar între Ungaria și România, ambii membri ai UE, timpii de așteptare au fost între 30 de minute și o oră .

La punctul de trecere Nagylak-Nadlac din vestul României, cozile erau deja mai mari de șapte kilometri și creșteau, conform unei hărți interactive care este folosită de transportatori.

Deși România a aderat la UE în 2007, aceasta nu este încă membră Schengen, ceea ce înseamnă că întârzierile la frontiera sa cu Ungaria din 25 martie sunt tipice – dacă nu relativ rapide. Întârzierile la punctele de trecere între cele două națiuni se întind de obicei la ore, dacă nu chiar zile.
În 2019, după o sărbătoare publică, cozile dintre cele două țări au durat aproape o săptămână.

„În ciuda faptului că este un ghișeu unic, controlul care iese din România și intră în Ungaria este efectuat de autoritățile ambelor țări și, uneori, fiecare autoritate are un obiectiv de control diferit, care poate genera cozi foarte lungi”, a declarat Radu Dinescu, președintele Uniunea transportatorilor români, a spus.

Mult timp, a spus Dinescu pentru Euronews, înseamnă între 20 și 30 de kilometri în România de la granița cu Ungaria. Chiar și atunci când totul merge bine, a spus el, la momente specifice din săptămână cozile sunt cuprinse între opt și zece kilometri, ceea ce se traduce prin timp de așteptare între patru și zece ore pentru camioneri. Astfel de întârzieri au fost agravate doar de pandemia COVID-19.
„Aproape de imposibil”
Înseamnă că camioanelor le este aproape imposibil să respecte normele europene privind perioadele de odihnă, care impun să ia o pauză de 45 de minute pentru fiecare 4 ore zece minute de mers, dacă nu, și sunt prinși de autoritățile române sau maghiare. , pot fi amendate.

„Așteptarea a 10 ore, în timp ce deplasarea vehiculului la fiecare 10 până la 15 minute face aproape imposibilă respectarea regulilor”, a spus el.
SURSA