Masca de protecție nu reduce nivelurile de oxigen

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi American Lung Association au demontat mitul potrivit căruia masca de protecție reduce cantitatea necesară de oxigen a celor care o poartă, reduce aportul de oxigen, provoacă „intoxicaţie” cu dioxid de carbon sau slăbește sistemul imunitar.

Masca de protecție nu reduce nivelurile de oxigen

Cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada au oferit unui număr de 25 de adulţi oximetre portabile, pentru a-şi măsura nivelul de oxigen din sânge în timp ce purtau mască de protecţie, precum şi înainte şi după. Aceștia nu au identificat semne de hipoxie, sau reducerea oxigenului din sânge.

„Acest lucru susţine ceea ce cunoşteam deja. Nu există o reducere a oxigenului ca urmare a purtării unei măşti”, a declarat doctor Aaron Glatt, specialist în boli infecţioase și purtător de cuvânt în cadrul Societăţii pentru Boli Infecţioase din America.

„Unele persoane se pot simţi inconfortabil purtând o mască. Însă, aceasta nu este o scuză pentru a nu face acest lucru. Eu privesc măştile ca pe centurile de siguranţă. Nu sunt neapărat confortabile, dar protejează”, a precizat specialistul.

Concret, în urma studiului, s-a constatat că nu au existat reduceri ale saturaţiei de oxigen din sânge. În medie, saturaţia de oxigen a fost de 96,1% înainte ca participanţii să poarte masca, şi apoi uşor mai ridicată în timp ce purtau masca şi ulterior – 96,5%, respectiv, 96,3%.

Constatările au fost publicate online în Journal of the American Medical Association.
Cât de eficientă este masca de protecție

Pe unul dintre cele mai populare canale de divertisment de pe Youtube, oamenii au aratăt diferențele dintre tusea atunci când purtăm mască și când nu purtăm mască. Experimentul a fost comentat de dr. Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite.

„Aceasta este înregistrarea pe care am făcut-o, de 1.000 de cadre pe secundă, adică aproximativ de 40 de ori mai lent decât în timp real. Asta, în timp ce număram de la 1 la 4. Asta înseamnă numerele pe care le puteți vedea la baza ecranului. Am fost stupefiat de cantitatea de particule care ieșeau din gura mea. Nu numai când scuipam, nu doar la începutul fiecărui cuvânt, ci și când terminam de vorbit. Mai ales la cuvântul patru, puteți vedea aburul fin care iese din gura mea. A fost cu adevărat surprinzător. Se poate vedea cu ochiul liber: particulele sunt atât de mici, încât nici nu cad (pe sol – n.r.), nici măcar nu vorbeam foarte tare. Era un volum mediu”, a spus realizatorul experimentului.

sursa