Reguli noi privind înmormântarea românilor. Se schimba totul. Iată ce nu mai este voie să se facă și ce amenzi se vor da

Reprezentantii Ministerului Sanatatii vor sa impună reguli noi cu privire la modalitatea in care sunt înmormântate persoanele decedate din Romania.
Noile reguli ar putea fi implementate pe tot teritoriul României. De acum inainte este obligatoriu ca persoana decedata sa fie îmbălsămata atunci când familia decide sa expună trupul mortului in locuri publice, sau atunci cand este transportat pe o distanta mai mare de 30 de kilometri, scrie kanald.ro

Acest lucru trebuie facut de o firma autorizata de pompe funebre care deține tehnologia pentru îmbălsămare.

Desi regulile par greu de respectat in mediul rural, acolo unde oamenii nu au neapărat bani pentru astfel de operatiuni, ele devin obligatorii, amenzile in aceste cazuri fiind intre 500 si 10.000 de lei pentru cei care incalca regulile.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca va mai da niste legi si cu privire la transportul sau fotografierea unei persoane decedate, asta ca înmormântările sa aibă loc in condiții decente.
De asemenea potrivit noii legi funerare, este interzisă fotografierea corpului defunctului, fără acordul aparţinătorilor. Prin excepție, este permisã fotografierea și filmarea pe timpul desfășurării autopsiei în scopul constituirii probelor, conform normelor legale.

Înmormântarea nu trebuie să depășeascâ 36 de ore de la decesul persoanei respective.
Firmele de pompe funebre vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate și documentele fiscale timp de 5 ani, ca metodă de prevenire și combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, o brățară din materiale care nu sunt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare, va fi aplicată obligatoriu pe mâna dreaptă sau stângă a decedatului, pentru eventuale plângeri ulterioare ale rudelor și responsabilizarea acesteia.

În ceea ce priveşte procedura de îmbălsămare, acesta este interzisă în cazul bolilor infecțioase cu agenți biologici înalt patogeni, conform avizului epidemiologic al direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București şi în afara spațiilor autorizate pentru efectuarea îmbălsămării și tanatopraxiei conform prezentelor norme.

Firmele de pompe funebre vor fi obligate să cotizeze și la un Fond de Garantare, din care să fie achitate despăgubiri în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funebre. Cotizația va reprezenta echivalentul a 5 ajutoare de înmormântare.

De asemenea, prestatorii de servicii funerare trebuie să respecte mai multe norme tehnice şi sanitare şi să îndeplinească anumite criterii profesionale:

„Spațiul destinat activităților de servicii funerare are o suprafață de minim 30 de metri pătrați cu o zonă de primire a clienților și spațiu de prezentare a produselor; spațiul pentru prestarea activităților de îngrijiri mortuare are o suprafață minimă de 16 m2 , cu dotările specificate la alin.6; în cazul în care acest spațiu nu este situat la distanță de spațiul prevăzut la lit.a), se asigură un circuit separat de activitatea de primire a clienților și prezentare a produselor. In cazul în care prestatorul de servicii funerare realizează servicii de îmbălsămare/tanatopraxie în zone rurale, unde nu există un spațiu conform celui prevăzut la lit. b), și persoana decedată nu a suferit de o boală infecțioasă, acestea pot fi realizate dacă deține un autovehicul de asistență funerară mobilă dotat conform prevederilor din Anexa nr. 2, punctul 1. Minim un autovehicul pentru transport cadavre, conform specificațiilor din Anexa 2, punctul 2; pentru ceremonia de înmormântare va fi folosit un autovehicul de paradă funerară, în proprietate sau închiriat, care va respecta prevederile din Anexa 3”, se arată în hotărârea de guvern.

Pentru persoanele decedate în urma unei infecții cu un agent infecțios înalt patogen, regulile sunt și mai stricte. Printre altele, defuncții nu trebuie spălați sau îmbălsămați, orice practică de acest gen fiind interzisă. Peste cadavru trebuie să se pulverizeze dezinfectant, acesta urmând să se introducă în doi saci rezistenți de vinil, peste care se pulverizează din nou dezinfectant. Sicriul se sigilează, iar peste acesta, în groapa care trebuie să aibă 3 metri adâncime, se va turna var cloros, după care se va acoperi cu pământ.

Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte înmormânatarea, atât prestatorii de servicii funerare cât şi familiile defuncţilor, pornesc de la 500 de lei şi ajung la 10.000 de lei.

Infoalert.ro