Studiul nostru despre jocurile de noroc și daunele sale arată că este timpul să intervenim

Jocurile de noroc s-au schimbat foarte mult în ultimii ani. Aplicațiile mobile oferă oamenilor acces nelimitat la piața mondială a pariurilor la simpla atingere a unui buton de oriunde din lume. Pe măsură ce numărul jucătorilor a crescut, la fel au crescut și marjele de profit ale caselor de pariuri și cantitatea de jocuri de noroc cu probleme. Totuși, încă nu putem spune cu siguranță cum sunt legate problemele de jocuri de noroc și financiare.

În Marea Britanie, numărul conturilor active de jocuri de noroc online a crescut de la aproximativ 16 milioane în 2008 la 30 de milioane în 2019. Comisia pentru jocuri de noroc, autoritate de reglementare a industriei pentru Anglia, Scoția și Țara Galilor, estimează că până la 300.000 de persoane pot fi jucători cu probleme – jocurile de noroc într-un mod care este perturbator sau dăunător vieții lor. Un model similar a fost observat și în alte țări.

Ca urmare, există o oarecare împingere. Comisia pentru jocuri de noroc revizuiește legislația actuală, a anunțat noi restricții cu privire la modul în care pot funcționa casele de pariuri online și se vorbește despre interzicerea publicității pentru jocurile de noroc de la cămășile sportive, care amintește atunci când firmele de tutun s-au confruntat cu o ilegalizare similară.

Dar există încă multe lucruri pe care nu le știm despre impactul jocurilor de noroc.

Deoarece intervievarea jucătorilor este consumatoare de timp și costisitoare, o mare parte din cercetările existente se bazează pe sondaje ale celor mai extreme jucători. Acest lucru este problematic din mai multe motive. Jocurile de noroc extreme sunt greu accesibile și sunt susceptibile să-și amintească greșit sau să-și denatureze obiceiurile de jocuri de noroc. O altă problemă este presupunerea că problemele asociate jocurilor de noroc afectează doar o mică parte din cei mai extreme jucători de jocuri de noroc, în timp ce cercetătorii în domeniul jocurilor de noroc consideră că și nivelurile mai mici de jocuri de noroc pot fi dăunătoare.

Înțelegerea impactului societal al jocurilor de noroc necesită date obiective la scară largă asupra prejudiciilor jocurilor de noroc care, până de curând, lipseau. În studiul nostru recent, am analizat datele anonimizate de la o bancă britanică de aproximativ 6,5 milioane de persoane – dintre care 40% au pariat – pentru a vedea ce rezultate financiare, sociale și de sănătate afectează în mod disproporționat pe cei care pariază pe o perioadă de 7 ani. Deși nu este destul de reprezentativă pentru populația Regatului Unit, aceasta este cea mai completă imagine a jocurilor de noroc și a daunelor asociate.

Am constatat că persoanele care pariază, chiar dacă sunt cu o sumă relativ mică din bugetul lor lunar, experimentează o mică creștere a rezultatelor financiare dureroase, cum ar fi să rămână în urmă cu facturile și ipoteca sau folosind un împrumut pe zi de plată, decât cei care nu t. Acest risc crește odată cu rate mai mari de jocuri de noroc.

Relația dintre jocurile de noroc și experiențele de viață dăunătoare nu este pur financiară. Privind momentul din zi în care oamenii cheltuiesc bani, putem spune că cei care pariază sunt mai predispuși să fie treji în mijlocul nopții, un indicator asociat cu o sănătate mintală mai slabă. De asemenea, jucătorii sunt mai predispuși să primească viitoare plăți de invaliditate – măsurate prin plățile de asistență socială – și sunt mai predispuși să-și piardă locurile de muncă în viitor. De asemenea, constatăm că toate nivelurile de jocuri de noroc sunt asociate cu o rată a mortalității mai mare, la bărbați și femei, tineri și bătrâni.

Deși niciuna dintre aceste corelații nu dovedește cauzalitatea, jocurile de noroc par să fie strâns legate de rezultatele negative din viața oamenilor. Acest lucru sugerează că o abordare a sănătății publice – cum ar fi interzicerea publicității – ar putea reduce daunele. Abordările direcționate, cum ar fi permisiunea oamenilor să permită blocarea jocurilor de noroc pe conturile curente sau limitarea cantității care poate fi jucată, ar fi, de asemenea, benefice pentru persoanele cu niveluri mai ridicate de jocuri de noroc.

Vom ști doar dacă aceste abordări funcționează printr-un studiu randomizat la scară largă. Este timpul să aflăm.

Naomi Muggleton este la Universitatea din Oxford, iar Neil Stewart la Warwick Business School
sursa