tânără negru are pretenția rezonabilă că a adus una dintre cele mai mari contribuții la medicina modernă – fără să știe vreodată că a avut-o.
Henrietta Lacks a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în 1951 la vârsta de doar 31 de ani, la scurt timp după ce a născut al cincilea copil. La acea vreme, multe spitale din SUA încă separau negrii de cei albi, așa că existau puține opțiuni pentru ea să caute tratament când a început să sufere simptome. S-a adresat spitalului Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, deoarece era cel mai aproape de casa ei.
Secția în care a ajuns s-a întâmplat să se afle pe hol de George Gey, un cercetător care a încercat să crească celule umane în laboratorul său de zeci de ani. În timpul tratamentului pentru îndepărtarea tumorii, medicul ei a trimis o mică probă de țesut fără consimțământul ei către Gey. Până în acest moment, încercările de creștere a celulelor umane în afara corpului au fost eșecuri. Dar ceva despre celulele lui Lacks era pe cale să schimbe asta .
La majoritatea oamenilor, un proces natural numit senescență pune o durată de viață a celulelor. Senescența este legată de îmbătrânire: pe măsură ce celulele se divid și se înmulțesc în timp, precizia fiecărei replicări însoțitoare a ADN-ului scade. Capacele de protecție de la capătul fiecărei fire de ADN – cunoscute sub numele de telomeri – se scurtează, până când în cele din urmă firele de ADN sunt neprotejate și apar mutații dăunătoare. Aceste mutații tind să fie asociate cu cancerele și alte boli legate de vârstă. Pentru a proteja împotriva acestui lucru, mașinile de replicare din interiorul celulelor sunt capabile să detecteze această scurtare a telomerilor, astfel încât, după un anumit punct, aceștia să înceteze să se divizeze.
De obicei, celulele umane sunt capabile să se împartă de aproximativ 50 de ori înainte de a ajunge la senescență.
Dar celulele lui Lacks erau diferite. Celulele ei au putut să se împartă și să se replice la nesfârșit. Le-a făcut perfecte pentru cercetarea medicală, deoarece o cultură de celule identice ar putea fi crescută rapid. În curând, oamenii de știință din întreaga lume duceau transporturi de celule Lacks pentru cercetarea lor.
Linia sa celulară, care a devenit cunoscută sub numele de „HeLa” în cinstea Lacks-urilor, este prima și cel mai frecvent utilizată linie celulară imortalizată în medicină. Milioane de oameni își datorează viața țesutului luat de la ea – linia celulară pe care a generat-o a fost utilizată pentru a crea primul vaccin antipoliomielitic, medicamente împotriva cancerului și fertilizarea in vitro. Celulele ei chiar au ajuns în spațiu înainte de orice om viu. ( Citiți mai multe despre alte celule controversate care au salvat milioane de vieți . )
sursa