
Designul interior, la fel ca moda vestimentară, este un domeniu creativ extrem de dinamic. Cu toate acestea, există câteva stiluri de decor care s-au dovedit atemporale și care pot fi ușor adaptate pentru a rămâne mereu în tendințe.
Pentru a crea un design atemporal într-un restaurant trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, de la palete de culori care rămân clasice, la mobilier în linii simple și soluții ingenioase pentru iluminat.
Citește și: România și tranziția energetică: Cât de pregătiți suntem pentru viitor?
Iată câteva exemple de stiluri de decor atemporale și în tendințe pentru amenajarea restaurantelor
Stilul clasic contemporan
Restaurantele amenajate în stilul clasic contemporan îmbină cu succes elementele clasice cu formele simple ale stilului contemporan, pentru a crea un aspect elegant și aerisit. Lumina care inundă spațiul pune în valoare mobilierul în linii drepte, curate și în culori neutre. De regulă, într-o amenajare în stilul clasic contemporan a unui restaurant sunt lăsate la vedere ustensile și vase de gătit, fără să lase impresia de aglomerare.
Stilul clasic contemporan este preferat de orice designer de interior pentru că, în ciuda elementelor clasice, oferă oportunitatea de a adăuga accente îndrăznețe în decor, fie că vorbim despre o culoare într-o nuanță puternică, ori despre o piesă de mobilier inedită.
Stilul industrial
Stilul industrial se bazează pe expunerea structurii interioare a clădirii, cum ar fi stâlpii de beton, conductele de aerisire sau pereții de cărămidă. Metalul și lemnul brut, nefinisat, în tonuri de pământ și culori neutre sunt esențiale pentru realizarea unor amenajari de restaurante în stil industrial.
Citește și: Nouă taxă pentru cei fără contract de salubritate: Cât vor plăti persoanele fizice și firmele
Stilul rustic modern
Amenajările în stilul rustic modern îmbină cu succes elemente rustice, cum ar fi lemnul și texturile naturale, cu accente moderne. Accentul pe detalii rustice este important pentru a reda acea atmosferă caldă și prietenoasă.
Piesele de mobilier din restaurant pot proveni din materiale reciclate, refăcute și readaptate, astfel încât să se potrivească spațiului în care sunt aduse.
Stilul minimalist sofisticat
Abordările minimaliste pun accent pe spațiu, lumină și simplitate. De regulă, la amenajări sunt folosite palete de culori neutre, cu variaţiuni de alb. Mobilierul este cât mai simplu, punându-se accent pe confort și funcționalitate. Prin eliminarea elementelor de decor și focalizarea pe ceea ce este esențial, adică mâncarea din farfurie și conexiunea cu persoanele cu care stai la masă, se creează un mediu armonios și echilibrat.
Orice stil de decor atemporal ai alege pentru un restaurant trebuie să ai în vedere, în primul rând, cine îți sunt clienții și ce vrei ca ei să simtă atunci când se află în restaurant.