Schimbările semnificative aduse de Noul Cod Rutier pot avea consecințe serioase pentru cetățenii români. Persoanele care nu sunt familiarizate cu acestea se expun nu doar la sancțiuni financiare semnificative, ci și la posibilitatea de a li se suspenda permisul de conducere.
În conformitate cu noul Cod Rutier actualizat, în cazul în care iluminarea vehiculului este defectă sau neomologată, șoferii pot fi supuși sancțiunilor legale. Modificările legislative prevăd o amendă maximă de 145 de lei pentru fiecare deficiență, însă cei care încalcă această regulă și sunt depistați riscă să primească o amendă cuprinsă între 870 și 1160 de lei. Mai mult decât atât, pot fi sancționați cu suspendarea permisului de conducere.
Iată extrasul din Codul Rutier 2023, Articolul 101:
Citește și: Este legal să conduci o mașină automată dacă ai făcut școala pe manuală?
(1) Persoanele fizice care săvârșesc următoarele fapte se fac vinovate de contravenții și sunt sancționate cu amendă în clasa a III-a:
Circularea cu autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, remorci sau tramvaie care au defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră sau care lipsește acestora.
Citește și: Bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice riscă amenzi de până la 1.320 de lei
Art. 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau dovada înlocuitoare a acestuia poate fi reținut de către poliția rutieră în următoarele situații:
Citește și: Cum să Economisești la Întreținerea Iveco Daily fără a Compromite Calitatea Pieselor
c) Autovehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitive de iluminare și semnalizare luminoasă, sau mijloace fluorescent-reflectorizante, așa cum sunt prevăzute în normele tehnice în vigoare.
Iată care sunt cele 4 opțiuni de plată a amenzii auto:
- Cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;
- Cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
- Online – pe platforma ghiseul.ro. Pentru a avea acces la această platformă trebuie să-ți creezi un cont pe baza datelor tale personale și prin introducerea unui card bancar valid emis de o bancă din România
- Online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online, și anume: – Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01; – Pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.