Politica

Tăriceanu îi obliga lui Iohannis să-l revoce pe Lazăr: ”Vom continua să tolerăm ca procurorii onești ai României să fie conduși de un complice al regimului securisto-comunist?”

Tăriceanu îi obliga lui Iohannis să-l revoce pe Lazăr: ”Vom continua să tolerăm ca procurorii onești ai României să fie conduși de un complice al regimului securisto-comunist?”Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a trimis mesaj lui Klaus Iohannis sa ia pozitie publicala anumite informati aparute in presa, despre procurorul Lazar, relateaza b1.ro.

Tăriceanu susține, în scrisoarea către Iohannis, că acest caz este de o ”gravitate extremă”.

”Este vorba despre dezvăluirile terifiante potrivit cărora procurorul general al României, persoană care ar trebui să fie un model de etică și de conduită pentru magistrații acestei țări, s-ar fi numărat printre personajele de tristă amintire care făceau jocurile murdare ale fostului regim comunist.

Dl. Augustin Lazăr nu a negat faptele, a încercat doar să ocolească răspunderea reală pe care ar fi avut-o în ceea ce privește persecutarea disidentului Iulius Filip, arestat, anchetat, șicanat, torturat și lipsit de libertate de către regimul comunist.

Nu vreau să ajungem într-o zi să constatăm că prăbușirea comunismului a conservat intact, din păcate, dreptul copiilor torționarilor noștri de a ajunge, în timp, torționarii copiilor noștri.

Fără atitudini ferme, mi-e teamă că deznodământul va fi inevitabil”, i-a scris liderul ALDE șefului statului.

În acest context, Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat lui Klaus Iohannis să semneze urgent decretul de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de Procuror general al României.

”Dl. Augustin Lazăr, pus în fața dovezilor de netăgăduit, a recunoscut rolul jucat în cazul disidentului Iulius Filip, dar susține că era vorba de un rol minor.

Îl vom crede pe cuvânt? Vom lăsa lucrurile așa cum sunt? Vom continua să tolerăm ca procurorii onești ai României să fie conduși de un complice al regimului securisto-comunist?

Cred că sunt câteva întrebări care nu pot avea decât un singur răspuns.

Vă cer, astăzi, dle. președinte, să vă intrați în rolul constituțional de garant al democrației și să semnați urgent decretul de revocare din funcție a procurorului general, o solicitare care, independent de faptele sus menționate, care nu fac decât să agraveze lucrurile, v-a fost deja transmisă de ministrul justiției.

Aveți astăzi ocazia să dovediți că independența justiției pe care o clamați în fiecare zi nu este doar un slogan electoral, ci un principiu în care credeți cu adevărat”, a concluzionat Tăriceanu.